IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Sony с 441 млн. долара годишна загуба

Загубата се оказа по-малка от очакваното заради мащабните съкращения на разходи

13:56 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Sony с 441 млн. долара годишна загуба

Загубата на японската технологична компания Sony за фискалната година, която приключи на 31 март, се оказа по-малка от прогнозите на нейното ръководство, но все пак остава втората й поредна годишна загуба.

По-големите съкращения на разходи в подразделенията за производство на компютри и видеоигри са сред причините финансовите резултати да се окажат по-добри от очакваното, предаде Bloomberg.

Нетната загуба на Sony за 12-те месеца до 31 март възлиза на 41 млрд. йени (441 млн. долара), което е с 41% по-малко от обявената преди месец очаквана загуба от 70 млрд. йени.

Продажбите на базираната в Токио компания през първото тримесечие са в размер на 7,21 трлн. йени (78,5 млрд. долара), или с 1,2% под прогнозните.

Оперативната печалба на компанията за фискалната 2009/2010 г. възлиза на 32 млрд. йени, което е десет пъти повече от очакваното от анализатори.

От началото на икономическата криза преди близо три години Sony е съкратила около 20 хил. работни места и е затворила няколко свои фабрики в отговор на намалялото търсене на електроника в световен мащаб.

Акциите на Sony са поскъпнали с 15% от началото на тази година, докато главният борсов индекс в Япония Nikkei 225, който включва и нейните акции, се е понижил с 0,2 на сто.

Производителят на електроника ще обяви подробните си финансови резултати за първото тримесечие на 13 май. Според анализатори Sony ще излезе на печалба през текущата фискална година, която започна на 1 април, а продажбите й могат да се увеличат до 7,48 трлн. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още