IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Research In Motion измести Motorola от топ 5 на производителите на телефони

Пазарният дял на световния лидер в сектора - Nokia, се е понижил с близо 2 процентни пункта

12:29 | 01.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Research In Motion измести Motorola от топ 5 на производителите на телефони

Компанията Research In Motion (RIM) влезе в челната петица на най-големите производители на мобилни телефони през първото тримесечие, изпреварвайки Motorola, предаде Bloomberg.

Ентусиазмът на потребителите по отношение на смартфоните помогна на базираната в Канада RIM, която произвежда BlackBerry, са увеличи продажбите си с 45 на сто, с което се изравнява по пазарен дял със Sony Ericsson, която държи 3,6 на сто от световните доставки на телефони, се посочва в доклад на компанията за проучвания IDC.

Пазарният дял на световния лидер в сектора - Nokia, се е понижил с близо 2 процентни пункта на годишна база до 36,6 на сто, като доставките на телефони на компанията остават под върха си от преди две години.

Motorola представи свои смартфони миналата година, които работят под Android на Google. Отпадането на щатската компания от челната петица на производителите на мобилни телефони е първото, след като Sony Ericsson замени в нея BenQ Siemens през 2005.

Според експерти смартфоните на Motorola не са толкова популярни, колкото тези на конкуренцията, тъй като компанията няма достатъчно средства да ги промотира.

През тримесечието доставките на мобилни телефони са нараснали с 22 на сто до 294,9 млн. устройства. От IDC прогнозират ръст на сектора с 11 на сто за цялата година.

След Nokia в челната петица се нарежда Samsung с пазарен дял от 21,8 на сто (при 18,9 на сто за същия период на миналата година), LG с дял от 9,2 на сто (9,3% преди година) и RIM и Sony Ericsson с по 3,6 на сто (съответно 3% и 6% преди година).

По данни на Strategy Analytics световните продажби на смартфони за първото тримесечие са се увеличили с 50% до 54 млн. броя, като съставлява 18% от всички продажби на мобилни телефони. Nokia е лидер в сегмента с дял от 40% и доставени 21,5 млн. апарата, следвана от Research in Motion и Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още