IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 50% скочиха продажбите на смартфони за първото тримесечие

Първите три имена в сегмента: Nokia, RIM и Apple

17:44 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
С 50% скочиха продажбите на смартфони за първото тримесечие

Световните продажби на смартфони са се увеличили с 50% за първото тримесечие на 2010 спрямо същия период на миналата година. Това показват резултатите от проучване на анализаторската компания Strategy Analytics.

„Продажбите на смартфони достигнаха 54 млн. броя за първото тримесечие, като съставляват 18% от всички продажби на мобилни телефони“, казва анализаторът Том Канг, цитиран в съобщение на компанията.

По думите му сегментът допринася в голяма степен за растежа на сектора в трудните икономически времена.

Според Канг продажбите се подсилват от гъвкавите ценови политики, прилагани от мобилните оператори, намиращи се в ожесточена конкуренция за привличане на нови клиенти с оферти за така търсените „умни телефони“.

По данни на Strategy Analytics финландската Nokia е лидер в сегмента с дял от 40% и доставени 21,5 млн. апарата през първото тримесечие. Компанията има особено силно представяне в Китай и Южна Америка.

Производителят на Blackberry - Research in Motion Ltd – е на второ място с 19,7% от пазара и 10,6 млн. доставки, а Apple и неговият iPhone заемат третата позиция с дял от 16,4% и 8,8 млн. броя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още