IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако ще има битка с пиратството, на прицел да са сайтовете, не потребителите

За това призоваха от потребителска асоциация в позиция срещу идеята доставчиците да следят дали ползваме пиратски продукти

18:29 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ако ще има битка с пиратството, на прицел да са сайтовете, не потребителите

Ако има борба с пиратството в интернет, тя трябва да се води срещу този, който предоставя за свободно разпространение материали без платени авторски права, а не срещу този, който ги ползва, се посочва в позиция на асоциация „Активни потребители“.

Реакцията е във връзка с изказванията по-рано във вторник на тема пиратството онлайн, като има предложения да доставчиците на интернет да следят дали клиентите им ползват пиратски софтуер, музика и филми. Идеята е нарушителите да бъдат предупреждавани, а като следващ етап – и санкционирани.

„Потребителят не може да бъде задължен да знае дали нещо, което някой друг е пуснал в интернет, е с платени права или не“, пише в съобщението на „Активни потребители“.

Асоциацията предупреждава, че подобни мерки сериозно биха увредили правата на потребители, фирми и интернет доставчици.

Следенето на интернет трафика забавя работата в интернет и заплашва личната и фирмената неприкосновеност на информацията. То нарушава правата на редовия потребител, като го принуждава да носи наказателна отговорност за потенциално престъпление, извършено от друг, пише в позицията.

Предложението може да се тълкува като опит на звукозаписните компании и производители на софтуер да превърнат крайния потребител в изкупителна жертва на неспособността си да се справят с реалните извършители на престъпленията - разпространителите на пиратско съдържание, допълват от асоциацията.

Според нея идеята за следене на трафика накърнява интереса и на доставчиците. „Не може МВР да задължи фирми от един бранш да мобилизират средства, техника, усилия и работна ръка, за да защитават интересите на фирми от друг бранш.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още