IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Microsoft скочи с 35%, а приходите отчетоха рекорд

Софтуерната компания е позитивно настроена за възстановяването на технологичния сектор

10:04 | 23.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Microsoft скочи с 35%, а приходите отчетоха рекорд

Софтуерната компания Microsoft обяви рекордни продажби за първите три месеца на годината и допълни с добрите си финансови резултати подобряващата се картина за състоянието на технологичния сектор, предаде New York Times.

През последните две седмици технологични гиганти като Google, Intel, Apple и EMC съобщиха, че техните продажби са се върнали на нивата си отпреди началото на рецесията, което загатва за бързо възстановяване на сектора. Всички те показаха, че както потребителите, така и компаниите са увеличили разходите си за технологични продукти, което предполага разкриване на нови работни места в Силициевата долина.

Приходите на Microsoft са се увеличили с 6% на годишна база до 14,50 млрд. долара за третото фискално тримесечие, което за компанията приключва на 31 март. Това е рекорд за най-големия производител на софтуер в света, но въпреки това акциите на Microsoft поевтиняха с 4% в часовете след редовната сесия на Нюйоркската фондова борса, защото очакванията бяха за още по-голям ръст на продажбите до 14,8 млрд. долара.

Нетната печалба на компанията се увеличи с 35% на годишна база до 4,01 млрд. долара, или 35 цента на акция, в сравнение с положителен финансов резултат от 2,98 млрд. долара, или 33 цента на акция, преди година. Анализаторите очакваха печалбата на акция на Microsoft да се увеличи повече до 42 цента.

Продажбите на Windows са основна причина за увеличаването на печалбата на Microsoft. Те са източник на приходи от 4,42 млрд. долара през разглежданото тримесечие в сравнение с 3,45 млрд. долара преди година.

Според Microsoft пазарът на компютри се е разраснал с 25% на годишна база за последното тримесечие, като в потребителския сегмент се отчита ръст от 30%, а в корпоративния – от 14 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още