IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google в преговори за разработчика на програми за пътувания ITA Software

Покупката може да струва на интернет гиганта около 1 млрд. долара, според анонимни източници

12:54 | 21.04.10 г.
Google в преговори за разработчика на програми за пътувания ITA Software

Интернет гигантът Google Inc. води преговори за придобиването на ITA Software Inc., която разработва програми за организиране на пътувания, съобщи Bloomberg, като се позовава на трима източници, запознати с темата.

Базираната в Масачузетс ITA Software може да потърси около 1 млрд. долара, казват двама от източниците, които са пожелали анонимност, тъй като разговорите не са публични. Преговорите може и да не доведат до сделка, уточняват те.

Google би могъл да използва инструментите на ITA Software, които помагат на потребителите да намират в интернет информация за самолетни полети, за да се конкурира с услуги в сегмента, предлагани от Microsoft. Компаниите се борят за дял от щатския онлайн пазар на планиране на пътувания, който е генерирал продажби за 88,4 млрд. долара миналата година, според консултантската компания PhoCusWright Inc.

„Мисията на Google е да организира световната информация, а ITA правят това за пътуванията”, коментира Хенри Хартвелт, анализатор във Forrester Research в Сан Франциско.

От ITA не са отговорили на телефонните запитвания на агенцията. Сред инвеститорите в ITA са General Catalyst Partners и Sequoia Capital. Техни представители също не са предоставили непосредствено коментари.

За да навлезе на нови пазари, Google засили темпа на придобивания. Компанията е обявила най-малко шест придобивания тази година.

Google има над пет пъти по-голям дял при търсенето от търсачката на Microsoft Bing в САЩ, по данни на ComScore. Microsoft обаче спечели потребители отчасти заради услугите си в сектора на пътуванията.

ITA е привлякла 111,4 млн. долара рисков капитал, по данни на американската Национална асоциация за венчър капитал. Технологията на ITA търси в резервационни системи за самолетни полети за сайтове като Kayak.com, Orbitz.com и Bing. Компанията поддържа също сайтове на авиокомпании, сред които Alaska Airlines и Continental Airlines, управлявайки функции като промяна на билети и управление на безплатни билети за редовни пасажери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още