IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Apple удвои печалбата си и обеща нови „необикновени“ продукти

Компанията излезе на печалба от над 3 млрд. долара и отчете приходи от 13,5 млрд. долара

10:01 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Apple удвои печалбата си и обеща нови „необикновени“ продукти

Главният изпълнителен директор на Apple Стив Джобс зарадва акционерите на технологичната компания с новината, че печалбата й почти се е удвоила през последната година и обеща скоро да има нови „необикновени“ продукти.

Той очаква продажбите на компанията да скочат до 13,4 млрд. долара през текущото тримесечие при прогнози на анализаторите за 13 млрд. долара, предаде Bloomberg.

Нетната печалба на Apple е нараснала с 90% на годишна база през първото тримесечие на годината и възлиза на 3,07 млрд. долара, или 3,33 долара на акция. За това допринася силно голямото търсене на iPhone и персоналния компютър на Apple – Macintosh.

Това е второто най-добро тримесечно представяне в историята на компанията, въпреки че нивото на безработица в САЩ и по целия свят остава високо, а потребителите са предпазливи заради все още нестабилното състояние на икономиката.

Положителният финансов резултат на Apple преди година е бил 1,62 млн. долара, или 1,79 долара на акция.

Продажбите на Apple отчитат ръст от 49% на годишна база за трите месеца до 27 март и стигат 13,5 млрд. долара. Това надмина очакваните от анализаторите приходи от 12 млрд. долара и печалба на акция от 2,46 долара.

Продажбите на iPhone са се удвоили до 8,75 млн. за последната година, като компанията е продала 2,94 млн. от своите компютри Macintosh и 10,9 млн. от музикалните си плеъри iPod.

Силно се увеличават и продажбите на Apple в Китай, след като компанията влезе на китайския пазар със своя смартфон през октомври миналата година.

Акциите на базираната в Калифорния компания поскъпнаха с 8,3% до 265 долара на борсата Nasdaq след обявяването на резултатите и прогнозите. Цената им се е удвоила за последните 12 месеца, подсилена от големия интерес, който таблетният компютър iPad предизвика с пускането си на пазара.

Само за първата седмица след пускането му в продажба в САЩ бяха продадени на 500 хил. iPad-а. С аргумента, че търсенето е надминало многократно очакванията на компания, Apple отложи с месец доставките на новия си продукт на международните пазари.

Според анализатори Apple може да продаде до 900 хил. iPad-а само в рамките на текущото тримесечие.

Стив Джобс съобщи, че Apple работи по няколко нови продукта, без да даде повече подробности. Според анализатори следващото устройство на Apple може да бъде нов iPhone или подобрена версия на Apple TV – устройство, което позволява на потребителите да вземат съдържание от интернет или своите компютри и да го показват на широкоекранен телевизор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още