IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Резултатите на IBM също излязоха по-силни от очакваното

Отчетният сезон в САЩ продължава да поднася приятни корпоративни изненади

08:52 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Резултатите на IBM също излязоха по-силни от очакваното

Американският технологичен гигант International Business Machines (IBM) обяви ръст на печалбата си от 13 на сто на годишна база през първото тримесечие на годината. Това надхвърли предварителните прогнози и поднесе приятна изненада на пазарите.

Печалбата на IBM за периода възлиза на 2,6 млрд. долара, или 1,97 долара на акция, спрямо 2,3 млрд. долара и 1,70 долара на акция за първото тримесечие на миналата година. Приходите на компанията пък се увеличават с 5 на сто на годишна база до 22,9 млрд. долара.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 1,93 долара на акция на база приходи от 22,8 млрд. долара, предава Market Watch.

Според актуализираната прогноза на IBM за цялата 2010 година се очаква печалба на акция от поне 11,20 долара, докато консесусната прогноза на анализаторите е за 11,12 долара на акция.

„Обнадеждени сме от представянето си през първото тримесечие и позициите, които ще имаме през останалата част от годината“, обяви в отчета финансовият директор на компанията Марк Лоугрид.

От отчета става ясно, че приходите от поделението за софтуер са нараснали с 10,6 на сто на годишна база до 5 млрд. долара. При продажбите на хардуер пък увеличението е с 4,9 на сто до 3,4 млрд. долара.

След предаването на отчета акциите на IBM поскъпнаха с 1,22 на сто до 132,23 долара за брой в удължените часове за търговия на борсата в Ню Йорк.

До момента всички водещи американски компании, които са предали тримесечни отчети, показват резултати, надвишаващи пазарните прогнози. Особено силно това се забелязва във финансовия сектор, където JPMorgan, Bank of America и Citigroup отчетоха впечатляващи печалби. Днес с интерес ще се очаква отчетът на Goldman Sachs, която бе обвинена в пазарна манипулация в края на миналата седмица.

В останалите сектори на икономиката добро представяне записаха технологичните компании Google, AMD и Intel, както и фармацевтичната Eli Lilly.

Вижте резултатите на водещите технологични компании в САЩ за тримесечието

AMD излезе на печалба, но акциите се срутиха с 5%
Печалбата на Google с ръст от 38% заради силни приходи от реклама
Печалбата на Intel с четирикратен ръст през първото тримесечие

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още