IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на Palm надолу с над 13% заради мрачни перспективи

Шефът на софтуерният отдел напуска, а пред компанията не се откриват възможности за растеж

22:00 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на Palm надолу с над 13% заради мрачни перспективи

Акциите на технологичната компания Palm, чийто продукти са сред първите появили се смартфони, потънаха силно в понеделник. Като основна причина за това се посочва напускането на вицепрезидента на компанията, който е отговорен за софтуерното развитие и операционните системи за телефонни апарати.

Повод за масираните разпродажби, в резултат на които акциите на Palm потънаха с близо 13 на сто, дава и неяснотата около продажбата на компанията, която според анализатори няма да бъде осъществена скоро, пише Reuters.

Сред най-популярните продукти на Palm са мобилните телефони Pre и Pixi, които стремително губят пазарния си дял.

По-голям проблем обаче изглежда напускането на Майкъл Абът, който се присъедини към Palm през 2008 година, идвайки от Microsoft, за да заеме поста ръководител на отдела за развитието на операционни системи.

Неговото напускане се очаква да стане факт в края на настоящата седмица.

„Притеснени сме от напускането на г-н Абът, тъй като той носи основната отговорност за софтуерното развитие на операционните системи на Palm – един от малкото останали активи на компанията”, обяви пазарният анализатор Лоурънс Харис.

От началото на годината акциите на Palm са поевтинели с над 40 на сто заради слабите продажби на компанията и засилващата се конкуренция в сектора на смартфоните. Основните конкуренти в сегмента са iPhone, Blackberry, както и други модели, работещи със софтуер на Google и Microsoft.

Именно изострянето на борбата и загубата на пазарен дял пречат на Palm да намери инвеститор, който да придобие част или цялата компания, допълва информационната агенция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още