IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на компютри в света за първото тримесечие скочиха с 27%

Ръстът на продажбите се оказа по-висок от първоначалната прогноза за повишение от 22%

13:36 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на компютри в света за първото тримесечие скочиха с 27%

Продажбите на персонални компютри в света скочиха за първото тримесечие с 27,4% на годишна база до 83,4 млн. броя, сочат резултатите от проучване на компанията Gartner.

Ръстът на продажбите се оказа по-висок от първоначалната прогноза на анализаторите от Gartner за повишение от 22%.

В началото на март компанията прогнозира, че доставките на компютри в света ще се повишат през тази година с близо 20% спрямо миналата.

Резултатите за първото тримесечие на 2010 г. се обясняват главно с повишаване на търсенето на компютри в Европа, Африка и Близкия Изток. Отбелязва се още, че ръстът на продажбите е свързан и с масовата подмяна на стари компютри с нови, както и с растящото търсене на компютри в бизнес сегмента. Принос за ръста на продажбите има и излизането на пазара на новата операционна система Windows 7.

През първото тримесечие на годината най-много компютри е продала компанията Hewlett-Packard (15,3 млн.). Въпреки това като цяло делът на компанията на световния пазар се е понижил леко спрямо година по-рано от 19,3% на 18,2%.

На второ място по продажби на компютри в света за периода януари-март е Acer с 12 млн. броя. Този обем продажби повишава пазарния дела на Acer на 14,2% спрямо 11,7% за същия период на миналата година.

Следващите три места заемат Dell, Lenovo и Asus, които за периода са реализирали на пазара съответно 10,2 млн., 7 млн. и 4,6 млн. броя компютри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още