IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обискираха офиса на Hewlett-Packard в Москва

Акцията е проведена по поръчка на Германия, където има заведено дело за укриване на данъци

11:05 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обискираха офиса на Hewlett-Packard в Москва

Служители на следствения комитет при прокуратурата на Руската федерация и дирекцията по икономическа безопасност на МВР на Русия са извършили обиски и изземване на документи от московския офис на компанията Hewlett-Packard в сряда, съобщи вестник „Комерсант“.

Акцията е проведена в изпълнение на международно споразумение с Германия, където е заведено углавно дело, свързано с присвояване на средства чрез неплащане на данъци.

От руската прокуратура да потвърдили, че обиските са извършени по постъпила следствена заявка от Германия и в Русия няма заведено дело срещу Hewlett-Packard.

Според източници, близки до следствието в Германия, делото срещу HP за присвояване чрез неплащане на данъци е свързано с доставките на компютри и офис-техника на НР в страни от Източна Европа и Русия.

По неофициална информация, използвайки различни схеми, американец, работещ в представителството на НР в Германия и сключващ агентски договори за офис-оборудване, е избягнал плащането на данъци на обща стойност 8 млн. евро.

Именно копия от подозрителните договори са търсили следствените органи в Москва. Подобни обиски на офисите на НР по искане на Германия вече са проведени в няколко страни.

Засега официални коментари от HP по същността на разследването няма. От ръководството на компанията са казали само, че „компанията оказва съдействие на следствените органи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още