IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди – Глобул трябва да плати 150 хил. лв. заради рекламна игра

Вместо да повишава качеството на услугите, операторът привлича потребители, като раздава скъпи коли, аргументират се от съда

10:45 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
ВАС потвърди – Глобул трябва да плати 150 хил. лв. заради рекламна игра

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от декември 2008, с което регулаторният орган наложи санкция от 150 хил. лв. на мобилния оператор.

Глобата за „Космо България Мобайл” ЕАД, опериращо на мобилния пазар с марката Глобул, е заради промоционална игра с награди автомобили Mercedes. Условие за участие в играта е било изпращането на поне два SMS-a на обща стойност 2,40 лв.

Според закона стойността на раздаваните в промоции награди не трябва да надвишават 10 минимални работни заплати или 100 пъти стойността на предлаганата услуга SMS.

При определяне на санкцията са взети предвид както продължителният срок на кампанията и количеството автомобили, така и икономическото състояние на търговеца.

В решението си Върховният административен съд определя, че параметрите на играта създават условия да се изопачи съществено икономическото поведение на потребителя към предлаганата услуга, като поставят вземането на решение за закупуване на услугата „под неблагоразумното въздействие на склонността на човек да рискува, участвайки в игри с парични или предметни награди“.

В този случай усилията на компанията са към непазарни методи на привличане на клиенти, вместо към подобряване на конкурентоспособността на предлагания продукт.

Това от своя страна представлява недобросъвестна търговска практика и води до нарушаване на смисъла на конкуренцията – осигуряването на по-качествени услуги на по-конкурентни цени.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още