IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia придоби компанията за геолокационни услуги MetaCarta

Сделката демонстрира решителността на Nokia да остане един от лидерите в услугите за картографиране и локализация

16:53 | 12.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Nokia придоби компанията за геолокационни услуги MetaCarta

Финландският производител на мобилни телефони Nokia ще придобие частната компания за геолокационни услуги MetaCarta, която е специализира в разработката на технологии за откриването на съдържание в интернет на базата на географското му местоположение, предаде Bloomberg.

Технологията на MetaCarta осигурява връзката между информационните ресурси и географските карти, като може да намира данни и информация за дадено място и да ги представи по такъв начин, че да могат да се появяват в различни приложения.

Пример за токова приложение за геолокационни услуги е NewsMap, което открива в текстовете на новините упоменатите в тях географски места, след което новините могат да се представят на дигитална карта.

Засега не става ясно каква ще бъде сумата за придобиване на MetaCarta, но сделката демонстрира решителността на Nokia да остане един от лидерите в услугите за картографиране и локализация.

Nokia плати сумата от 8,1 млрд. долара, за да придобие един от водещите производители на дигитални карти в света – базираната в Чикаго Navteq, през 2008 г.

Конкуренцията при услугите за мобилна навигация се засили през тази година, като през януари Nokia представи нова версия на своето навигационно приложение за мобилни телефони Ovi Maps, което дава безплатни гласови инструкции за придвижване.

Решението бе директен отговор на конкуренцията от страна на интернет гигантът Google, който направи подобно приложение за своята мобилна операционна система Android OS.

Закупуването на MetaCarta е втората голяма сделка за Nokiа за последните две седмици, след като на 26 март компанията придоби създателя на браузъри за мобилни телефони Novarra.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още