IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

CME продаде бизнеса в Украйна, парите отиват за покупката на bTV

CME очаква да финализира сделката за bTV през април

10:49 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
CME продаде бизнеса в Украйна, парите отиват за покупката на bTV

Медийната група Central European Media Enterprises Ltd. (CME) обяви, че в сряда е приключила сделката по продажбата на 100% от активите си в Украйна и възнамерява да използва събраните средствата за придобиването на българския телевизионен канал bTV, което очаква да финализира през април.

През февруари от News Corporation съобщиха, че са постигнали споразумение за продажбата на bTV на CME, като сумата по сделката е 400 млн. долара за 100% дял от канала.

Новият собственик на активите на CME в Украйна, включително телевизионните канали Studio 1+1 и Kino, е украинският олигарх Игор Коломойски чрез компанията си Harley Trading Limited. Той плати 308 млн. долара, в това число 8 млн. за покриване на оперативни разходи, натрупани от Studio 1+1 за времето между подписването и приключването на сделката.

Купувачът е платил 30 млн. долара на CME на 1 февруари, а останалата част от цената при затварянето на сделката вчера. Плановете за транзакцията бяха обявени още през януари.

CME оперира в шест държави в Централна и Източна Европа. В България CME е собственик на Pro.bg и Ring.bg. Компанията придоби 80% от двата български канала през 2008 г. за 172 млн. долара.

Компанията също притежава телевизионни канали в Хърватия, Чехия, Румъния, Словакия и Словения, а акциите й се търгуват на NASDAQ и фондовата борса в Прага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още