IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руснаци правят център за нанотехнологии във Велико Търново

Корпорацията „Синтез груп“ предвижда и изграждането на 200-мегаватова електростанция край Ямбол

08:17 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Руснаци правят център за нанотехнологии във Велико Търново

Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и руската корпорация „Синтез груп“ ще изградят академичен център за развитие на нанотехнологии по проект за публично-частно партньорство.

Протокол за намерение бе подписан в сряда от ректора на университета Пламен Легкоступ и от президента на корпорацията Леонид Лебедев, заместник-председател на Комитета на Съвета по икономическата политика, предприемачеството и собствеността във Федералното събрание на Руската федерация.

За изграждането на центъра ще бъде учредена неправителствена организация или фондация, а покани за присъединяване към проекта са отправени към водещи компании от Европа, отбеляза Легкоступ.

По думите на Лебедев публично-частното партньорство в период на икономическа криза дава възможност да бъдат отстранени бюджетните ограничения.

Създаването на академичен център по нанотехнологии във Велико Търново ще открие нови възможности за тясно сътрудничество между бизнеса и науката, както и за реализиране на младите хора в България, добави той, цитиран от БТА.

В плановете на руската корпорация, специализирана в областта на енергетиката, добива и преработката на нефт и газ, се предвижда изграждането на 200-мегаватова електростанция край Ямбол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още