IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет облаци, реално замърсяване

Как компании като Facebook и Apple замърсяват околната среда?

15:04 | 30.03.10 г.
Интернет облаци, реално замърсяване

Т. нар. „облак“ от данни, който се превръща в сърцето на интернет, създава съвсем реален облак на замърсяване, тъй като компании като Facebook, Apple и други строят центрове за данни, които ще се захранват с енергия от въглища, посочват от Greenpeace в свой доклад, който трябва да бъде представен днес и е цитиран от Ройтерс.

Съоръжение на Facebook, което е в процес на строителство в Орегон, ще разчита на централа, чието основно гориво са въглища, Apple също изгражда склад за данни в Северна Каролина, който ще разчита предимно на енергия от въглища, посочват от екологичната организация в свой доклад.

„Последното нещо, от което се нуждаем, е строителството на още инфраструктура за облаци на места, където увеличава търсенето на мръсна енергия, създавана от въглища“, пишат от Greenpeace, като настояват интернет компаниите да бъдат по-внимателни при избора на място за строителство на центрове и да лобират повече във Вашингтон за чиста енергия.

Растящият обем бизнес данни, домашно видео и снимки надвишава капацитета на много корпоративни центрове за данни и персонални компютри, което стимулира създаването на огромни сървърни ферми, които формират „облак“ - феномен, наречен cloud computing.

Докладът на Greenpeace идва във време на глобален дебат относно мерките за ограничаване на климатичните промени.

Евтини и в изобилие, въглищата са основното гориво за електроцентралите в САЩ и ниската им цена в сравнение с алтернативите ги прави привлекателни, дори за енергийно ефективните центрове за данни.

Apple, Facebook, Microsoft, Yahoo и Google имат поне няколко центъра, които разчитат силно на енергия от въглища, посочват от екологичната организация.

Повечето от компаниите отказват да предоставят подробности за своите центрове за данни на Ройтерс. Всички обаче посочват, че вземат бизнес решенията си с оглед на околната среда, а повечето допълват, че агресивно се стремят към енергийна ефективност.

Високотехнологичните компании казват, че пазят околната среда. Apple публикуваха своя т. нар. въглероден отпечатък, който измерва обема парникови газове, произведени от компанията, а от Facebook казват, че са избрали локацията за своя център така, че да ползват естествени средства за охлаждане на машините.

От Microsoft посочват, че се стремят да максимизират ефективността, а от Google - че са закупили въглеродни обезщетения - схеми за финансиране за проекти, които абсорбират въглерод.

Yahoo, която строи център в близост до Бъфало, щата Ню Йорк, дадена за пример от Greenpeace, ще ползва енергия от хидроелектрически съоръжения. Компанията определя енергийната ефективност за своя основна цел, като сградата е специално проектирана, така че да улеснява въздушната циркулация.

Енергийното потребление на центровете за данни вече е огромно, посочват от Greenpeace. Ако се разглеждат като държава, глобалните центрове за телекомуникации и данни зад изчислителните облаци биха са наредили на пето място в света по енергийно потребление през 2007 г. след САЩ, Китай, Русия и Япония, изчисляват от организацията. Облаците може да се окажат най-бързо растящият аспект на технологичната инфраструктура от днес до 2020, прогнозират още от Greenpeace.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още