IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как една виртуална ферма разкри ново поле за изява за компаниите за игри

Социалните мрежи пораждат мания за социални игри, която привлече вниманието на разработчиците на видеоигри

17:36 | 25.03.10 г.
Как една виртуална ферма разкри ново поле за изява за компаниите за игри

Една виртуална ферма, привличаща близо 83 млн. фермери на месец, накара разработчиците на видеоигри да търсят начини да се възползват от растящата популярност на игрите в социални мрежи.

Сайтове като Facebook, който има около 400 млн. потребители, и MySpace, с около 100 млн., пораждат мания за социални игри, която се оказа във фокуса на тазгодишната конференция на разработчиците на игри Game Developers Conference (GDC), пише Ройтерс.

Хейко Хубърц, главен изпълнителен директор на портала за браузър базирани игри Bigpoint.com, посещаван от над 100 млн. геймъри, разказва, че в миналото онлайн игрите са били самотно занимание. „Днес чрез социалните мрежи и порталите за браузър базирани игри геймърите могат да споделят опита си и да се състезават помежду си“, допълва той.

Малки навремето компании като Zynga, Bigpoint, Playdom и Playfish, която Electronic Arts купи за 400 млн. долара миналата година, бележат силен ръст, създавайки безплатни неангажиращи игри, които поощряват играчите да поканят приятели.

Този вирусен подход към игрите създава изцяло нови почитатели на видеогрите.

„Тежката категория при социалните игри е FarmVille на Zynga, която се играе от над 82 млн. души от цял свят поне веднъж на месец и над 32 млн. всеки ден“, казва Джъстин Дейвис, създател и редактор на SocialGameCentral.com.

FarmVille, която е достъпна като приложение във Facebook от юни миналата година, дава възможност за управляване на виртуална ферма чрез отглеждане на растения и животни.

Zynga, създател на пет от 10-те най-популярни социални игри, привлича също по 30 млн. души на месец и 9 млн. на ден чрез втората си по популярност игра - Cafe World.

Дейвис посочва, че Zynga има общо над 230 млн. активни играчи в различни социални мрежи.

Прогнозата е за силен ръст

Според Майкъл Пачтър, анализатор на сектора на видеоигрите в Wedbush Morgan Securities, общите приходи от социални игри са се увеличили от около 600 млн. долара през 2008 г. до 1 млрд. долара през 2009 г. Той очаква тази година те да донесат около 1,6 млрд. долара.

„Темпът на нарастване би трябвало да остане много висок, около 40% за всяка от следващите три години, така че бих очаквал през 2011 около 2,2 млрд. долара, през 2012 - 3 млрд. и през 2013 г. - повече от 4 млрд.“, прогнозира Пачтър.

Въпреки че към момента по-голямата част от приходите от игрите идват от продажбата на виртуални единици в игрите, Пачтър очаква в бъдеще да има повече приходи от реклама и т. нар. извличане на знания от данни (data mining).

Разработчиците на игри въвеждат нови технологии, които може да засилят още повече ръста на социалните игри.

Vivox, която предлага гласов чат за мултиплейър онлайн игри като Combat Arms на Nexon и EVE Online на CCP Games, развива съвместен проект с разработчика Hive7, за да даде възможност на играещите във Facebook да разговарят помежду си, докато играят игри като средновековната стратегия Knighthood.

„Хората ще могат да играят социални игри, сякаш седят на една маса“, казва Роб Сийвър, изпълнителен директор на Vivox.

Междувременно компании за традиционни игри като Activision Blizzard и Sony Computer Entertainment свързват конзолни игри със социални мрежи като Facebook и Twitter.

Именно този тип свързаност кара Дейвид Кол, президент на DFC Intelligence, да прогнозира, че общият пазар на безплатни игри в света, без да се включва Азия, ще нарасне от 1 млрд. долара през 2009 г. до над 3 млрд. долара през 2013 г. „Голямото предизвикателство през 2010 и след това ще е подобряването на преживяването по време на игра“, казва Коул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още