IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google спря да цензурира съдържанието си и излезе от Китай

Интернет компанията започна да пренасочва трафика си от Китай към Хонконг като част от изтеглянето си от страната

21:46 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Google спря да цензурира съдържанието си и излезе от Китай

Американската интернет компания Google е започнала да пренасочва трафика си от Китай към хонконгския си сайт. Това е част от намерението на гиганта да излезе от китайския пазар заради атаките, проведени към сайтовете му.

Пренасочването на трафика към Хонконг означава, че Google спира филтрирането и цензурирането на съдържанието си за китайските потребители, пише Market Watch. За момента обаче от компанията отказват коментар по случващото се.

На сайта на Google бе публиквана информация, че цензурирането на съдържанието за Китай е преустановено, като целият трафик се насочва към портала за Хонконг, „където предлагаме нецензурирано съдържание на китайски, специално създадено за китайски потребители и доставяно чрез сървърите ни в Хонконг”.

„Искаме колкото може повече хора да имат достъп до нашите услуги, включително потребителите от Китай, макар китайското правителство да бе кристално ясно по време на дискусиите ни за това, че самоцензурирането е правно изискване, което не подлежи на обсъждане”, се казва в изявлението.

„Вярваме, че този нов подход на предоставяне на нецензурирано съдържание на китайски от google.com.hk е деликатно решение на предизвикателствата, пред които се изправихме. Надяваме се много китайското правителство да уважи нашето рецение, макар ние да сме наясно, че то по всяко време може да блокира нашите услуги”, посочват от Google.

Проблемите между Google и китайските власти започнаха през януари, когато интернет компанията е била подложена на сериозни хакерски атаки. Като следствие от това Google обяви, че спира да цензурира съдържанието си за страната, което означава, че ще трябва да напусне местния пазар.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още