IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силициевата долина губи чуждестранните си таланти

Много чуждестранни мениджъри, инженери и учени я напускат заради по-добрите възможности в родните си страни и строгите имиграционни закони

16:27 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силициевата долина губи чуждестранните си таланти

Силициевата долина може и да е Мека за тези, които искат да започнат кариера във високите технологии, но много от чуждестранните мениджъри, инженери и учени я напускат заради по-добрите възможности в родните си страни, строгите имиграционни закони, отчайващото състояние на калифорнийската икономика и високите разходи за живот, пише USA Today.

Софтуерният инженер Винод Кумар ще остане в американския софтуерен гигант EMC, но ще работи от родната си Индия след едно десетилетие прекарано в Долината. Канадецът Ерик Дейп пък не се е отказал напълно от Долината, но повечето от служителите в неговата компания A Thinking Ape са в нов офис в Канада.

Основаната през 2008 компания мести служителите си във Ванкувър, където цената за инженерния труд е по-ниска, местното правителството създава по-добри условия за бизнеса и работните визи се издават по-лесно.

Проблемът с напускането на специалистите не свършва дотук. По данни на Silicon Valley Index все по-малко чуждестранни студенти идват в Долината, за да получат инженерно или научно образование. От всички инженерни и научни дипломи, издадени от университетите там през 2007, 16,6% са на международни студенти, докато през 2003 те са били 18,4%.

„Преживяваме масово изтичане на мозъци“, каза Вивек Вадва, изследовател от Harvard Law School. „За първи път имигрантите имат по-добри възможности извън Съединените щати“. Често липсата на работни визи спъва чуждестранните специалисти да останат. В САЩ се издават ежегодно едва 120 хил. – 140 хил. временни работни визи.

Иранецът С. Мохамед М. Ахмадабади е искал да основе своя интернет компания HotPrints в Долината. Той не успява да получи работна виза и затова е започнал своя бизнес в Англия. Ахмадабади се надява да разреши проблема с американската си виза и да отвори офис и в Силициевата долина.

„Напълно безсмислено е, че поставяме бариери пред талантливи хора“, казва Брад Фелд, инвеститор в млади технологични компании и съосновател на инициативата Start-up Visa Project.

Организацията на Фелд е подготвила законопроект, представен в американския сенат миналия месец от сенатора демократ от Масачузетс Джон Кери и сенатора републиканец от Индиана Ричард Лугар, който предвижда да бъдат предоставяни двегодишни визи на имигранти предприемачи, ако те имат подкрепата на квалифициран американски инвеститор за своите проекти.

Все пак Силициевата долина продължава да привлича нови бизнеси. Производителят на микропроцесори Intel и 24 венчърни фонда ще инвестират 3,5 млрд. долара през следващите две години с цел създаване на нови работни места в американски технологични компании. Въпреки рецесията през 2007 – 2008 г. в Долината са създадени повече от 15 хил. нови компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още