IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шесто тримесечие на спад за доставките на хардуер у нас в края на 2009

Възможно е доставките на хардуер да излязат на нула през второто тримесечие на 2010 г.

11:47 | 22.03.10 г.
Шесто тримесечие на спад за доставките на хардуер у нас в края на 2009

Бизнесът с компютърен и комуникационен хардуер в България продължава да изживява един от най-трудните си периоди от началото на свободния пазар в страната от 1992 г., показва проучване на пазара през последното тримесечие на миналата година на изследователската агенция CBN-Pannoff, Stoytcheff & Co. 

Четвъртото тримесечие на 2009 г. е шесто поредно тримесечие на спад на доставките на компютърен хардуер, сочи изследването. Дори очакваното засилено търсене на преносими компютри не се случва, коментират от компанията. Пореден неочакван срив има и при доставките на мобилни телефони. Цели сегменти от технологичния бизнес се борят за оцеляване – поредният са продажбите на печатащите устройства, посочват от агенцията.

Изненадващи са сравнително високите обеми на обявените обществени поръчки за хардуер в четвъртото тримесечие на 2009, отбелязват анализаторите. Според тях е обезпокояващо обаче наблюдението, че в тръжните комисии експертното мнение не е на достатъчно високо професионално ниво, което заплашва нормалното функциониране и обновяване на техниката на редица национални информационни системи.

Компанията опитва да обърне внимание на браншовите организации, че не следят достатъчно активно процесите на пазара, нямат разработени антикризисни програми и адекватно публично присъствие, за разлика например от строителния, туристическия или автомобилния сектори.

Като добра новина се сочи, че графиката на кризата в доставките на хардуер изглежда W-образна, като спадът в последното тримесечие на 2009 г. е много вероятно да е второто дъно. Ако прогнозите за поведението на пазара на някои водещи бизнес анализатори се окажат верни, доставките на хардуер е възможно да излязат поне на нула във второто тримесечие на 2010 г., отбелязват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още