IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искат глобата за нарушени авторски музикални права да скочи до 50 хил. лв.

В момента минималната санкция е 300 лв., а максималната 3 хил. лв.

13:38 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Искат глобата за нарушени авторски музикални права да скочи до 50 хил. лв.

Между 30 хил. и 50 хил. лв. да станат глобите за ползвателите, които не плащат отчисления за авторски права искат от сдружението Музикаутор, което събира възнагражденията на композиторите, текстописците, аранжорите и музикалните издатели у нас.

Това е едно от предложенията за законодателни промени, които организацията внася в Министерство на културата.

Освен повишаване на санкциите, ще бъдат поискани и засилване на мерките за контрол над ползвателите, опростяване на наказателните процедури и съкращаване на сроковете.

През миналата седмица недоволството си от неплащане за авторски права за музика изразиха и от дружеството за управление на продуцентските и изпълнителските права ПРОФОН. Позицията на ползвателите е, че натискът върху тях в момент на криза силно затруднява положението им.

„В момента глобите, които се налагат, са между 300 лв. и 3 хил. лева, като максимумът на практика не се прилага. Това е абсолютно неадекватно, защото ако един курортен комплекс дължи около 30-40 000 лева годишно за музиката, която звучи там, естествено предпочита да плати глоба около 1000 лева”, обясни Васил Гюров, зам.-председател на Управителния съвет на Музикаутор.

В момента търговските обекти, които плащат авторски права за музиката, която звучи в тях, са около 1800.

Постъпленията от авторски права за концерти са нараснали с 42% през 2009 г., съобщават още от Музикаутор, като уточняват, че общите приходи на дружеството за миналата година са 4,5 млн. лева. Това представлява спад от близо 7% спрямо общите постъпления за 2008.

Едва 19% от музиката в родния ефир през 2009 г. е била българска, обявиха още от дружеството. Най-често родни произведения са звучали по БНТ и БНР със съответно 48% и 31% дял от общата музикална програма. При частните радиостанции той достига едва 17%, като основният принос е на БГ радио. При частните телевизии на българската музика се падат 14%, а при частните ефирни телевизии – 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още