IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет пиратството ще струва на Европа 1,2 млн. работни места до 2015 г.

Освен работните места творческите индустрии ще загубят и 240 млрд. евро, според нов доклад

12:49 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Интернет пиратството ще струва на Европа 1,2 млн. работни места до 2015 г.

Разрастването на незаконното споделяне на файлове по интернет може да струва на европейските страни 1,2 млн. работни места и 240 млрд. евро до 2015 г., според доклад, цитиран от ВВС.

Докладът проучва ефекта от интернет пиратството в Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, като в него се твърди, че ако не се вземат мерки, само във Великобритания ще бъдат загубени до 250 хил. работни места до 2015 г.

По данни на проучването, проведено от икономисти от компанията TERA Consultants за Международната търговска камара, творческите индустрии на Острова са загубили 1,4 млрд. евро през 2008 заради незаконно споделяне на файлове.

От сектора подчертават, че проучването показва необходимостта от приемане на законодателство, което да защити правата му. През ноември миналата година беше представен законопроект за дигиталната икономика, който включва различни предложения за справяне с интернет пиратството.

Законопроектът беше приет от Камарата на лордовете и сега се очаква да премине с одобрение и през Камарата на общините преди изборите през лятото.

Срещу законопроекта, който предвижда мерки като спиране на достъпа до интернет на „най-упоритите“ пирати, има обаче създадена опозиция в лицето на компании като British Telecom, Google и Facebook, които твърдят, че някои елементи от него ще ограничат свободата на словото в мрежата, без да намаляват нарушенията на авторското право.

Авторите на доклада посочват, че изчислените от тях загуби на средства и работни места са най-лошият възможен сценарий на база годишен ръст на трафика с 24%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още