IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на китайската Alibaba скочи с 49%

Китайският сайт за електронна търговия очаква търсенето на вътрешния пазар да подхрани растежа на компанията

11:34 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на китайската Alibaba скочи с 49%

Китайският сайт за електронна търговия Alibaba.com е увеличил своята печалба с 49% през четвъртото тримесечие на 2009 г. спрямо същия период година по-рано, след като приходите на „китайския e-Bay” се увеличиха значително заедно с неговата потребителска база, предаде Wall Street Journal.

По думите на главния изпълнителен директор на Alibaba.com Дейвид Уей компанията ще продължи да инвестира в технологии и таланти в Китай тази година, като се очаква търсенето на вътрешния пазар да подхрани дългосрочния растеж на интернет групата.

Приходите на Alibaba.com идват главно от членски внос на компаниите, които си плащат такса за една година напред, за да публикуват свои обяви на сайта, които да достигнат до китайските потребители. По-голямата част от постъпленията идват от китайски износители, които са увеличили продажбите си с възстановяването на икономиката.

Сайтът е собственост на Alibaba Group, а 39% нейния капитал се държи от интернет гиганта Yahoo.

Нетната печалба на Alibaba.com за трите месеца до 31 декември възлиза на 281,2 млн. китайски юана (41,2 млн. долара). Преди година положителният финансов резултат е бил в размер на 189,2 млн. юана. Приходите на компанията се увеличават с 36% до 1,11 млрд. юана (163 млн. долара) спрямо 814,2 млн. юана за същото тримесечие на 2008 г.

Печалбата на Alibaba.com за цялата 2009 година възлиза на 1,01 млрд. юана, което представлява спад от 12% в сравнение с 2008 г. Намаляването на печалбата се дължи на по-големите разходи на компанията за маркетинг, инфраструктура и технологии.

Резултатите на Alibaba.com за четвъртото тримесечие на 2009 г. се оказаха малко по-добри от прогнозите на анализатори, анкетирани от Dow Jones Newswires.

Ръководството е позитивно настроено за растежа на компанията през първата половина на годината, но има известни притеснения за перспективите за третото тримесечие заради нестабилното състояние на пазара на труда в САЩ и на световните финансови пазари.

През миналата година Alibaba.com стартира кампания, с която цели да привлече малкия бизнес в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още