IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трафикът на Facebook в САЩ надмина този на Google за първи път

Това може да е ранен знак за промяна в начина, по който потребителите предпочитат да търсят съдържание в интернет

21:57 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трафикът на Facebook в САЩ надмина този на Google за първи път

Социалната мрежа Facebook е надминала онлайн търсачката Google, за да се превърне в най-посещавания уеб сайт в САЩ през изминалата седмица. Това може да бъде ранен индикатор за промяната в начина, по който интернет потребителите предпочитат да търсят онлайн съдържание, предаде CNN.

От последния доклад на компанията за интернет анализи Experian Hitwise става ясно, че в рамките на седмицата до 13 март трафикът на сайта за социални контакти е надминал този на търсачката и го нарежда на първо място в САЩ.

Според Мат Татнъм, директор за връзка с медиите на Experian Hitwise, това показва, че споделянето на съдържание онлайн се е превърнало в голяма движеща сила в интернет. „Хората предпочитат да бъдат информирани от приятели, на които могат да се доверят, пред анонимността на търсачката”, допълва той.

На Facebook се пада 7,07% от целия трафик в интернет в САЩ през разглежданата седмица, докато Google е получил 7,03%. Проучването сравнява само домейните Facebook.com и Google.com, и не включва редицата сайтове, които са собственост на Google, като уеб базираната поща Gmail например.

Делът на трафика на двата сайта е доста сходен, но ако се направи сравнение със същата седмица на март миналата година, тогава Facebook се представя много по-добре с ръст на посетителите от 185%. В същото време трафикът на Google се е повишил с 9% на годишна база.

Досега Facebook, който скоро ще отпразнува шестата си годишнина, не е успявал да надмине трафика на Google в САЩ, реализиран в рамките на седмица, но често бие Google по посещения през празничните дни.

Ако обаче се добавят и посещенията на останалите сайтове на Google, като Maps и YouTube, тогава делът на Google от целия трафик в интернет е 11,03%, следван от Yahoo с 10,98%.

Google.com става най-посещавания сайт в интернет на 15 септември 2007 г., когато по ирония на съдбата надминава социалната мрежа MySpace.com, за да заеме челна позиция.

Аналогията с MySpace може да е лош знак за Facebook, защото MySpace доминираше интернет пазара в САЩ в продължение на години, докато не пострада от рязък спад в потребителския интерес.

Това според Мат Татнъм показва, че интернет е една постоянно променяща се среда, защото потребителите стават все по-придирчиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още