IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Google експериментира с услуга за търсене по телевизията

Новата услуга ще улесни откриването на любими телевизионни предавания и видеоклипове в YouTube

16:21 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Google експериментира с услуга за търсене по телевизията

Интернет компанията Google тества услуга за търсене сред телевизионните програми в сътрудничество с американския доставчик на спътникова телевизия Dish Network. По този начин компанията се надява да набере преднина в засилената надпревара за сливането на интернет технологиите с телевизията.

Това са разкрили пред Wall Street Journal източници от Google, които са пожелали да запазят анонимност.

Услугата ще е налична за всички телевизори, които имат достъп до интернет и разполагат с декодер, съдържащ софтуер на Google. Чрез него потребителите ще могат да намират конкретни телевизионни предавания сред всички налични сателитни канали, както и клипове от сайтове в интернет за видео споделяне, какъвто е притежавания от Google уебсайт YouTube.

Новата услуга ще позволява на потребителите да персонализират телевизионната програма по свой вкус, а в същото време ще прави телевизионната реклама по-ефективна и целенасочена.

Тя може да подкрепи и зараждащия се бизнес на Google за продажба на телевизионна реклама, който се стреми да насочва дадена реклама към конкретни домакинства на база на данните за тяхното търсене и предпочитаните телевизионни предавания.

Засега обаче продажбата на телевизионна реклама от страна на Google не е донесла материали приходи за компанията.

Все повече технологични компании се опитват да пренесат своето господство в интернет и през екраните на телевизорите, като за тази цел търсят начин да комбинират най-доброто от интернет и телевизионното съдържание.

Конкурентите на Google в тези разработки включват не само технологичните компании Microsoft и Apple, но и редица производители на телевизори и декодери, както и доставчици на кабелна и сателитна телевизия.

Наскоро YouTube сключи дългосрочни договори с редица продуцентски компании, които дават право на сайта да излъчва онлайн редица популярни телевизионни предавания, шоута и сериали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още