IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползватели и държатели на музикални права пак се скараха за тарифите

Българският медиен пазар падна с 40% през 2009, тарифите за музика трябва да се понижат, казват от АБРО. В ПРОФОН сами предлагат намаление, но искат да си съберат вземанията

16:39 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ползватели и държатели на музикални права пак се скараха за тарифите

Дългогодишният спор между Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) и дружеството за управление на продуцентските и изпълнителските права за музика ПРОФОН се разгоря отново с пълна сила във вторник.

От АБРО изпратиха свое становище до медиите, в което обвиниха ПРОФОН, че отказва да води преговори за по-гъвкава ценова политика предвид икономическата криза и затрудненията на медийния пазар. Държателите на права освен това са определени в съобщението като монополисти, които злоупотребяват с господстващото си положение.

В момента в най-масовия случай членовете на АБРО плащат за правото да използват музикални произведения сума, определяна въз основа на 4% от брутните приходи на медиите, и гарантиран миниум, посочен от ПРОФОН. Това обясни за Investor.bg Гриша Камбуорв, изпълнителен директор на асоциацията, обединяваща около 60 компании, които представляват близо 160 лицензирани радио- и телевизионни оператори от цялата страна.

По неговите думи тежкото състояние на българския медиен пазар силно затрудняват медиите да следват изискванията на ПРОФОН.

На въпрос какъв е по техни оценки спадът на пазара през 2009 г. от АБРО заявиха, че понижението е около 40%. „До към март-април не очакваме раздвижване на медийния пазар, за цялата 2010 година може би няма да има нов драстичен спад, по-скоро пазарът ще остане около нивата си от 2009 г.“, коментира Камбуров.

Той обясни, че на фона на тези неособено положителни прогнози от ПРОФОН искат постепенно да вдигат процента, който ползвателите плащат за правата, от сегашните 4 на сто до 11 на сто след няколко години. Все още не е ясно за кога точно се предвижда достигане на това равнище, като то е целево, защото такива са нивата на много западни пазари.

„За първи път чувам такова нещо“, заяви, потърсена за коментар, Ина Килева, изпълнителен директор на ПРОФОН.

По думите й държателите на права не само не планират да вдигат тарифите, а дори са предложили на ползвателите понижение – пак заради икономическата криза. Всъщност идеята е и да се повиши събираемостта на задълженията, тъй като според Килева в момента, въпреки че има и коректни дружества, тези с неподновени договори са общо 41.

Офертата към компаниите е за редовно заплащащите таксата, тя да бъде понижена съответно: до 3% от брутните приходи и с 10% да бъде намалена исканата твърда сума. Предлага се тези условия да важат в следващите три години.

През миналата година членовете на АБРО са платили на ПРОФОН около 3,5 млн. лв., каза Гриша Камбуров.

Към момента от АБРО имат непогасени задължения за близо 380 хил. лв., пък контрира Ина Килева.

Засега единствената точка, по която позициите на двете организации съвпадат, макар и двете да подчертават, че инициативата за това е тяхна, е желанието за промени в Закона за авторското право и сродните му права.

ПРОФОН да бъде по-строго контролиран от държавата – това е желанието на ползвателите на музикалните права. По думите на Килева продуцентите вече са поискали същото и се надяват скоро да бъдат приети законовите промени, така че за дружеството да отговоря Министерство на културата.

И продуценти, и медии демонстрират желание за по-строга регулация при създаването и управлението на организации за колективно събиране на авторски права. Вероятно всяка една от страните се надява въпросната регулация да се окаже в тяхна полза в продължаващия вече около 10 години спор за тарифи за ползване на музика в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още