IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

YouTube добавя видео надписи за хора с нарушен слух

Новата функция ще позволява да се генерират автоматично надписи на всяко видео

13:20 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
YouTube добавя видео надписи за хора с нарушен слух

Най-големият уебсайт за видео споделяне в интернет YouTube ще добави нова функция за автоматично генериране на надписи в своя видео каталог. Новата функционалност ще помогне на хората с нарушен слух, както и na тези, които искат да гледат видеоклипове на непознати езици, предаде Wall Street Journal.

Чрез добавянето на тази функция интернет гигантът Google, който е собственик на YouTube, се надява да прекоси езиковата бариера и да подобри търсенето на материали в интернет. С помощта на специален бутон потребителите ще могат да си пускат надписите към всяко видео, както и да избират на какъв език да бъдат.

Новата функционалност е дело на софтуерния инженер на Google Кен Харенщайн, който е работил върху нея през последните пет години. Той е представил своята идея по време на пресконференция на YouTube в Калифорния на жестомимичен език, защото е с нарушен слух.

YouTube инвестира в разработката на Кен Харенщайн, защото тя ще позволи на търсачката на Google да открива по-лесно определени моменти в рамките на едно видео.

През 2008 г. сайтът за видео споделяне даде за първи път възможност на потребителите да качват свои собствени видео надписи. След това през 2009 г. Google активира опцията за автоматично генериране на видео надписите в клипове на малък брой свои партньори, в това число университетите на Калифорния, Бъркли и Йейл.

Сега тази функционалност ще бъде достъпна за всички потребители на YouTube, като най-рано тя ще бъде активирана за видеоклиповете на английски език, които имат ясен и чист звук.

При разработването на новата функция ще се използва технологията за Google за разпознаване на глас и алгоритмите за превод на Google Translate.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още