IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима шефове в Google с присъди заради „намеса в личния живот“

Наказанието е заради разпространение на видеоматериал, показващ агресия

14:42 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трима шефове в Google с присъди заради „намеса в личния живот“

Трима служители на ръководни длъжности в Google бяха осъдени в Милано на шест месеца условно заради разпространение на видео, показващо как ученици си правят груби шеги с психично болно дете, предаде АФП.

Според прокуратурата от компанията са виновни за накърняване на доброто име на детето и намеса в личния му живот.

„Ще обжалваме това смайващо решение“, е коментирал веднага след обявяването на присъдата говорител на интернет групата. „За първи път се случва служител на Google да бъде осъден за намеса в личния живот.“

„Никой от тези хора няма абсолютно нищо общо с видеото. Те не са го заснели, не са го качили онлайн, никой от тях не познава авторите и въпреки това на тях им се търси наказателна отговорност“, допълва говорителят.

Осъдените са Дейвид Дръмонд, председател на Управителния съвет на подразделението на Google в Италия, Джордж де лос Рейес, бивш член на УС, който впоследствие напуска компанията, и Питър Флайшър, който е заемал позиция, насочена към защитата на личния живот.

Четвърти ръководен кадър в италианското подразделение на групата – шефът на видеопроектите – е оправдан по случая.

Първоначалните искания на прокурорите бяха осъдените трима да бъдат вкарани в затвора за година, а четвъртият служител – да излежи шест месеца.

Тезата на обвинителите е, че компанията е имала юридическата отговорност да спре разпространението на това видео, за да защити правото на личен живот на потърпевшото дете.

„Това е атака срещу принципа на свободното изразяване (...). Ако сме отговорни за всяка публикация, всяка снимка, всяко видео, за всичко, което се качва в интернет, то мрежата, такава, каквато я познаваме, ще спре да съществува“, казват от Google.

Оттам сравняват случая с преследване на пощенски служители заради обидни писма, изпратени по пощата.

Скандалното видео, което е било заснето с мобилен телефон, е било достъпно близо два месеца на Google Video. Приложеното наказание срещу показалите агресия деца е било изключване от училище, а жертвата е оттеглила жалбата си известно време след подаването й.

Присъдата идва в момент, когато италианското правителство обмисля дали да задължи сайтовете за споделяне на видеосъдържание да извършват дейността си само след получаването на лиценз от регулаторните власти в областта на телекомуникациите.

От Google изразиха безпокойството си относно тези планове на държавата, които ще поставят сайтовете в ситуацията да спазват същите изисквания, налагани на телевизионните канали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още