IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По 5 критерия оценяват кандидатите за администратор на домейна на кирилица

Очаква се администраторът да бъде избран до месец май

13:34 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
По 5 критерия оценяват кандидатите за администратор на домейна на кирилица

Администраторът на домейна на кирилица „.бг“ ще се избере след оценка на пет основни критерия, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Въпросните критерии са: административен капацитет, организационна подготовка, техническа подготовка, финансова стабилност и оценка за развитие.

Сред условията, които са публикувани на сайта на МТИСТ, фигурира изискването за представяне на инвестиционен план за 2010, 2011 и 2012 г.

Кандидатите трябва и да изготвят ценова политика за следващите три години „чрез разходноориентиран подход, съгласно който крайните потребителски цени са съизмерими с тези на регистраторите на „.eu” при аналогично качество на услугата, отчитайки паритета на покупателна способност“. 

Предложенията ще бъдат оценявани от комисия, съставена от служители на министерството и независими експерти, които декларират отсъствие на конфликт на интереси.

Очаква се администраторът да бъде избран до месец май.

Заявката за регистрация на избраните за домейна символи „бг“ е изпратена до Корпорацията за интернет имена и адреси (ICANN) на 19 февруари.

Отговорът на ICANN се чака през март.

Има вероятност избраният от България домейн да получи отказ заради приликата с домейна на Бразилия на кирилица. Към подадената заявка обаче от министерството са приложили становището на Съвета по стандартизация на географските имена към Агенцията по геодезия, картография и кадастър, в което се казва, че „бг” се свързва пряко с името на страната и в националното самосъзнание с него се обозначава „българското”.

Пускането на заявка за име е първият етап от процедурата за регистрация на домейна на България на кирилица. След като получим отговор от ICANN, следва да посочим организацията, която ще администрира регистъра на имената в този домейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още