IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PC пазарът у нас се сви с 21% през 2009, очаква се съживяване през 2010

Най-засегнат е пазарът на настолни компютри, чиито продажби са паднали с близо 30%

11:36 | 24.02.10 г.
PC пазарът у нас се сви с 21% през 2009, очаква се съживяване през 2010

Общият обем на пазара на персонални компютри (PC) в България се е свил с 21,5% през 2009 г., сочат последните данни на анализаторската компания в сектора на информационните технологии IDC.

Глобалната финансова криза е повлияла както на търсенето от страна на бизнеса, така и на домакинствата. Въпреки това само през четвъртото тримесечие на годината спадът на българския пазар на персонални компютри надвишава средния за Централна и Източна Европа.

„Местният PC пазар към момента е засегнат от различни възпиращи фактори като влошаването на покупателната способност, ограничителни условия за кредитиране и разорени търговци“, казва Евелин Стоев, старши анализатор в IDC България. „Липсата на доверие в бъдещото развитие на пазара също е ключов елемент от общата картина. Именно там правителствените инвестиции биха могли да са най-ценни.“

В синхрон с очакванията категорията на настолните компютри е тази, която повлича надолу общия пазар. Продажбите на настолни компютри са намалели с 29,5% на годишна база, а натискът върху цените е ускорил спада на приходите. Засегнати от значителен спад на продажбите са както местни компании за сглобяване на компютри, така и международни марки.

Движен основно от потребителското търсене, пазарът на преносими компютри се е свил с 16,2% през 2009 г. спрямо предходната година.

Доста изненадващо, сегментът на x86 сървърите* се оказва най-слабо засегнат от кризата и продажбите са намалели само с 8,2% през годината, докато в повечето европейски държави този сегмент е най-силно засегнатият.

Общият пазарен дял на трите най-големи компании на българския PC пазар – HP, Acer и Asus, надхвърля 40% през 2009 г.

„Въпреки продължаващите мрачни настроения и предпазливост на икономическия фронт българския пазар на персонални компютри се очаква да се възстанови през втората половина на 2010“, прогнозира Стоев. „Предстои да видим до каква степен правителството ще бъде катализатор за местни IT инвестиции, въвеждайки нови проекти.“

 *x86 е общо наименование на микропроцесорна архитектура, характеризираща се с пълна софтуерна обратна съвместимост. Към момента тя доминира на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още