IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН предупреждава: Електронните отпадъци са много опасни

Броят само на изхвърлените компютри в Индия ще се увеличи с 500% до 2020 г. спрямо 2007

18:36 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
ООН предупреждава: Електронните отпадъци са много опасни

Огромният обем на електронните отпадъци (стари компютри, мобилни телефони и др.) ще предизвика сериозни проблеми за здравето на хората и за околната среда в развиващите се страни, ако не бъдат взети спешни мерки за рециклирането им. Това предупреждават от Организацията на обединените нации (ООН).

„Продажбите на електронни продукти в страни като Китай и Индия, а също и в Африка и Южна Америка ще се увеличат значително в следващите десет години”, се казва в доклад по Програмата на ООН за околната среда.

„Ако не бъде започната никаква политика за събирането и рециклирането на тези отпадъци (излезлите от употреба електроуреди), много страни ще се окажат с планини от опасни боклуци, оказващи голямо влияние на околната среда и общественото здраве”, се допълва в документа.

От ООН излагат и конкретни прогнози: броят само на изхвърлените компютри в Индия ще се увеличи с 500% до 2020 г. спрямо 2007, в Южна Африка и Китай повишението ще е с между 200 и 400 на сто. Очакват се значителни покачвания и при мобилните телефони, телевизорите, хладилниците.

В момента Китай е вторият най-голям „производител” на електронни отпадъци в света (след САЩ) с 2,3 млн. тона годишно.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още