IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на Dell се увеличават, но печалбата намалява

Заради промяна в продуктовата стратегия пазарният дял на Dell намалява

09:49 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на Dell се увеличават, но печалбата намалява

Третият по големина производител на персонални компютри в света Dell съобщи, че нетната му печалба е намаляла с близо 5% на годишна база през последното тримесечие на 2009 г. Ръководството на компанията е разочаровано от продажбите по време на празничните дни в края на годината, които, в комбинация с по-големите разходи, са намалили брутния марж на печалбата.

Той пада до 17,4%, което означава, че на всеки 100 долара приходи Dell реализира 17,4 долара печалба. Това засенчи новината, че през разглежданото тримесечие продажбите на компютърния производител се увеличават на годишна база за първи път през последните шест тримесечия, предаде Bloomberg.

Нетната печалба на Dell за трите месеца до 31 декември намалява до 334 млн. долара, или 17 цента на акция. За сравнение за същия период на 2008 г. положителният финансов резултат е бил в размер на 351 млн. долара, или 18 цента на акция. Продажбите на Dell нарастват с 16% на годишна база до 14,9 млрд. долара, което надмина пазарните прогнози за приходи от 13,8 млрд. долара.

След като се изключат еднократните разходи, печалбата на акция се увеличава до 28 цента, което е малко над очакванията на финансовите анализатори. Въпреки това акциите на Dell поевтиняха силно с 5,6% до 13,58 долара по време на електронната търговия на борсата Nasdaq. През последните 12 месеца пазарната капитализация на компанията е нараснала с 58% до 28,16 млрд. долара.

Dell се опитва да разнообрази продуктовата си линия през последните три години, за да не зависи така силно от продажбите на по-евтини компютри. Заради тези стремежи на ръководството пазарният дял на компанията намаля и тя изпадна до третото място по продажби през 2009 г. след Hewlett-Packard и Acer.

През септември миналата година Dell съобщи, че ще купи за 3,9 млрд. долара компанията Perot Systems, която извършва компютърни услуги. Това ще е най-голямото придобиване в 25-годишната история на Dell и показва намерението й да навлезе агресивно на сектора на услугите.

Технологичната компания планира да извърши и редица други придобивания, за да се възползва от възможностите, които кризата създава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още