IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Microsoft се бори за по-голям дял на конкурентния пазар на мобилни телефони

Софтуерният гигант представи нова версия на своята операционна система за смартфони Windows Mobile 7

17:34 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Microsoft се бори за по-голям дял на конкурентния пазар на мобилни телефони

Най-големият производител на софтуер в света – американската компания Microsoft, представи днес нова версия на своята операционна система за смартфони Windows Mobile 7. Софтуерният гигант се надява по този начин да си възвърне загубените позиции на конкурентния пазар на мобилни телефони, пише AFP.

Windows Mobile 7 има изцяло нов интерфейс и редица елементи от музикалния плеър Zune и популярната игрална конзола на Microsoft Xbox. Програмите от пакета Microsoft Office също имат нов подобрен дизайн, а онлайн търсачката на Microsoft – Bing, е интегрирана в новата версия на операционната система.

Windows Mobile 7 бе представена на първия ден от световното изложение в областта на мобилните технологии Mobile World Congress, което през тази година се провежда в Барселона.

Според ръководството на компанията новата версия на платформата за мобилни телефони е важна нова стъпка в стратегията на Microsoft. Пазарният дял на нейната по-стара версия Windows Mobile 6.5 от 7,9% я нареди на четвърто място на пазара на смартфони през третото тримесечие на 2009 г.

Той намалява спрямо 11,1% за същия период на 2008 г., въпреки че платформата се използва от редица водещи производители на мобилни телефони като HTC, Samsung Electronics, LG и Sony Ericsson. Това сочат данните от последното проучване на изследователската компания Gartner в САЩ.

Разликата в пазарния дял на Windows Mobile и този на трите водещи платформи - iPhone, Symbian и Android, може да се увеличи още повече през следващите години, като от Gartner прогнозират, че Windows Mobile може да изпадне до петото място през 2013 г.

Най-голям през разглежданото тримесечие е бил пазарният дял на телефоните с платформата на Nokia – Symbian, в размер на 44,6%.

Пазарът на операционни системи за мобилни телефони става все по-конкурентен заради нарастващата популярност на смартфоните, които позволяват на потребителите да сърфират в интернет, да изпращат мейли, да слушат музика, да правят снимки и видеоклипове.

Продажбите на смартфони в глобален мащаб скочиха с 30% през последното тримесечие на 2009 г., по данни на изследователската компания Strategy Analytics. За сравнение продажбите на мобилни телефони като цяло са се увеличили с 10% на годишна база през същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още