IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

24 световни телекома правят обща платформа за мобилни приложения

eStore, който е достъпен за всички потребители, предлага и платени, и безплатни апликации

12:56 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
24 световни телекома правят обща платформа за мобилни приложения

Общо 24 мобилни оператора се обединиха в съюз с цел разработка на платформа от приложения за мобилни телефони, предаде АФП.

Създаването на съюза бе обявено в Барселона при откриването на шестия Световен конгрес за мобилни комуникации, който ще продължи до сряда.

От българска страна във Форума участва заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов.

Сред партньорите в проекта са Orange на France Tеlеcom, China Mobile, Deutsche Telekom, японският оператор NTT Docomo, Telecom Italia, британският Vodafone, американският Verizon Wireless и испанската компания Telefonica.

Основателите на платформата за апликации изтъкват, че техният продукт (игри, видео, услуги и др.) ще бъде достъпен за всички потребители на мобилни телефони за разлика от апликациите на Apple и Nokia например, които могат да се ползват само от техни клиенти.

24-те оператора имат общо над 3 млрд. клиенти по света. Проектът за апликационен бутик, наречен eStore, се подкрепя от световната асоциация на мобилните оператори GSMA, както и от три компании производителки - LG, Samsung и Sony Ericsson.

Според предоставената информация общият магазин вече има 30 хил. апликации, някои от които са платени, а други – безплатни.

Очаква се в конгреса в Барселона да участват 1300 компании и 47 хил. представители на сектора - колкото през 2009 г., но по-малко от 2008 г., преди началото на кризата, когато на форума се стекоха 55 хил. посетители.

Салонът бе официално открит тази сутрин, но още снощи южнокорейският производител Samsung и шведско-японският Sony Ericsson представиха пред медиите новите си гами смартфони.

По-късно днес Microsoft ще представи новата версия на операционната си система за смартфони Windows Mobile 7. По време на конгреса ще говори и изпълнителният директор на Google Ерик Шмид.

На пленарните заседание във формат кръгла маса ще бъде отделено специално внимание на ролята на мобилните технологии в ключови сектори като здравеопазване, финанси и масови комуникации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още