IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alcatel-Lucent очаква първата си годишна печалба през 2011 г.

Най-големият доставчик на фиксирани телефонни мрежи в света отчете 524 млн. евро загуба за 2009

16:22 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Alcatel-Lucent очаква първата си годишна печалба през 2011 г.

Най-големият доставчик на фиксирани телефонни мрежи в света Alcatel-Lucent SA очаква да излезе на нетна годишна печалба през 2011 г. От създаването си през 2006 г., когато Lucent Technologies се сля с Alcatel, телекомуникационната компания не успява да отчете положителен финансов резултат в рамките на цяла финансова година, предаде Wall Street Journal.

Ръководството на френската компания е убедено, че увеличеното търсене на нови технологии в Индия, Китай и САЩ, в комбинация с голямото съкращаване на разходи, ще донесат печалба за финансовата 2011 г. За последното тримесечие на 2009 г. Alcatel-Lucent отчете печалба от 46 млн. евро в сравнение със загуба от 3,89 млрд. долара за същия период на 2008 г.

Голямата загуба за последните три месеца на 2008 г. се дължи на отписването на активи на стойност 3,91 млрд. евро, което е свързано с амортизацията на мобилни и оптични мрежови продукти на компанията. Брутният марж на нейната оперативна печалба се очаква да бъде в интервала от 1% до 5% през тази година. Това показва какъв ще бъде дела на брутната печалба от оперативните приходи и е по-малко в сравнение с предишната прогноза за 5% брутен оперативен марж.

Влошената оценка се дължи на силната конкуренция в телекомуникационния сектор и доведе до спад в цената на акциите на най-големия доставчик на фиксирани телефонни мрежи в света от 7,5% на фондовата борса в Париж. За 2011 г. ръководството очаква брутен оперативен марж в интервала от 5% до 9% и планира да не изплаща дивиденти за 2009 г.

Нетната загуба на Alcatel-Lucent за цялата 2009 г. възлиза на 524 млн. евро. За сравнение, отрицателният финансов резултат за предходната година е бил в размер на 5,22 млрд. евро. Производителят на телекомуникационно оборудване пострада през 2009 г. заради намаляването на разходите на бизнеса за инвестиции в оборудване и технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още