IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Израелска компания конкурира Skype в мобилните разговори

Fring, която съществува от три години, се надява скоро да добие по-голяма известност, въпреки че, както и на Skype, й предстои да се справя с конкуренцията на традиционните оператори

22:06 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Израелска компания конкурира Skype в мобилните разговори

Израелският стартъп Fring, подкрепян от създателите на програмата за мигновени съобщения ICQ, предлага безплатни видеоразговори чрез мобилен телефон, както и безжични услуги, подобни на тези на Skype Technologies SA., предава Bloomberg.

От компанията обясняват, че правят същото като Skype с тази разлика, че нямат "немобилни", компютърни услуги. "Skype позволява на потребителите да се обаждат един на друг посредством интернет. Ние дори нямаме компютърно решение. Вярваме в мобилните връзки и че бъдещето е в мобилните връзки”. Думите са на изпълнителния директор на изралската фирма Ави Шечтър, който оглавяваше бизнеса на ICQ, купен през 1998 г. от AOL за 287 млн. долара.

По думите на Шечтър Fring дава възможност на потребителите си да говорят помежду си, да изпращат съобщения и да използват чат програма на телефона си. Приходите на фирмата идват от реклама.

Означава ли това, че господството на Skype, която преди време също съобщи, че навлиза смело и в мобилните телефони, е застрашено?

Според израелски анализатори, цитирани от Bloomberg, е възможно амбизиоцният стартъп да има успех, но за да стигне до масовата публика, ще му трябват години. Както и да преодолява пречките, които стоят и пред Skype в конкуренцията с традиционните оператори.

И наистина, Fring всъщност съществува от три години, но досега не е широкоизвестна по света.

Поне сегментът, избран от компанията, със сигурност изглежда перспективен. Мобилният интернет в САЩ бележи ръст от 34% в потребителите си от първото тримесечие на 2008 до първите три месеца на 2009, откогато са последните данни на базираната в Калифорния TMT Strategic Advisors. Ползващите мобилен интернет американци са 51 млн. души.

И докато желаещите да спечелят от потенциала на този пазар се конкурират помежду си, за потребителите остава да се възползват от новите услуги, които им се предлагат. Положителното в случая е, че се обръща внимание и на пазара в Централна и Източна Европа, като от сключените досега партньорства в чужбина, освен това в Австрия, Fring има и такова в Словакия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още