IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Това, че iPad не поддържа Flash, скоро може да не е от значение

Недоумението, предизвикано от липсата на Flash в iPad и iPhone, може скоро да отшуми

09:43 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Това, че iPad не поддържа Flash, скоро може да не е от значение

Представянето на дългоочаквания нов продукт на Apple – таблетният компютър iPad, предизвика както еуфория, така и недоумение, предизвикано от трудно обясними пропуски в неговите функционалности. Много уеб дизайнери и интернет потребители забелязаха, че iPad не може да зареди цялото съдържание на страниците в интернет заради липсата на мултимедийния софтуер на Adobe – Flash.

Това означава, че iPad не поддържа видео клиповете, анимацията, графиките, игрите, рекламите и редица други функционалности на интернет страниците, които са създадени на базата на Flash. Това е едно от най-разпространените приложения в света, защото присъства на 98% от всички персонални компютри, пише New York Times. На Flash технологията са базирани и видео клиповете в YouTube.

Тя съживява милиони графики и реклами на уеб сайтовете по целия свят, като на нея се базира около 75 на сто от видео съдържанието в интернет и 70% от сайтовете за онлайн игри.

Ето защо неспособността на iPad да поддържа Flash изглежда странна, особено имайки предвид, че Flash присъства на почти всеки десктоп и преносим компютър на Apple. Според Apple технологията на Adobe е прекалено бавна и натоварва твърде много процесорите на мобилните телефони и компютри. Освен това Apple смята, че Flash е уязвим на вируси и изтощава бързо живота на батерията.

Но недоумението във връзка с липсата на Flash в iPad и iPhone може скоро да отшуми. Много сайтове за онлайн видео експериментират с нов език за уеб програмиране, известен като HTML5. Той поддържа видео и за разлика от Flash, който трябва да се изтегли и инсталира като отделен софтуер, който взаимодейства с операционната система, HTML5 работи директно в уеб браузърите.

Новият видео формат не се поддържа от всички браузъри на този етап, но все пак ще позволи на собствениците на iPhone и iPad да имат достъп до повече уеб базирано видео съдържание.

YouTube обяви през тази година, че тества новия видео формат върху избрани видеоклипове. Други популярни сайтове за видео и снимки, включително Blip.tv, Flickr.com и сайтовете на Yahoo за видео и фотосподеляне, също се готвят да изпробват алтернативната на Flash видео платформа през тази година.

Но миграцията на цялата глобална мрежа към новия видеоформат няма да бъде нито бърза, нито лесна. Flash притежава всички предимства на една утвърдена технология и си остава стандартна платформа за разработване на мултимедийни приложения.

Освен това HTML5 може да помогне да се стандартизира видеосъдържанието в интернет, но не може да замести Flash по отношение на анимираните реклами и онлайн игри.

Дори и битката между Apple и Adobe да продължи, напредъкът в интернет технологиите все пак ще даде на почитателите на iPhone и iPad достъп по повече съдържание в интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още