IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекламен подем и „Аватар“ вдигнаха печалбата на News Corp

Медийният конгломерат на Рупърт Мърдок отчете увеличение на приходите с 10%

11:38 | 03.02.10 г.
Рекламен подем и „Аватар“ вдигнаха печалбата на News Corp

Финансовите резултати на медийния конгломерат News Corp надхвърлиха очакванията благодарение на филма „Аватар“ и по-добрите рекламни продажби, а компанията повиши прогнозата за печалбата си и увеличи дивидента в признак на доверие в медийния сектор, съобщи Ройтерс.

Увеличението на дивидента за полугодието с 25%, обявено във вторник от компанията на Рупърт Мърдок, би било немислимо преди година, когато падащите рекламни приходи засегнаха телевизионния и вестникарския бизнес.

И докато медийният бизнес все още е изправен пред препятствия, състоянието му започна да се подобрява заедно с икономиката. Инвеститорският интерес към медиите беше разпален от ново поколение устройства от компании като Amazon.com и Apple Inc.

Мърдок се изказва изключително оптимистично на конферентен разговор с анализатори от Wall Street и журналисти, като заявява, че бъдещето на компанията ще спечели от готовността на клиентите да плащат за качествено съдържание.

„Съдържанието не е само царят, то е императорът на всичко електронно“, коментира Мърдок.

Акциите на News Corp, които поскъпнаха с 21% през последните шест месеца, добавиха още 5,7% след добрите тримесечни резултати. Компанията повиши прогнозата си, като заяви, че оперативната печалба за фискалната 2010 г. би трябвало да нарасне в "ниската граница на 20-те процента".

Вероятно нищо не разкрива по-силно възстановяването в развлекателния бизнес както успехът на 3D филма „Аватар“, режисиран от Джеймс Камерън, който генерира продажби на билети за над 2 млрд. долара.

От News Corp казват, че 50% или повече от печалбата от филма ще си проличи през следващите две или повече тримесечия. От компанията казват също, че са в ранен етап на преговори за продължение.

„Джим има идеи за такова“, казва Мърдок. „Нямаме никакви споразумения с него или бюджет, срокове или каквото и да било.“

News Corp отчете нетна печалба за второто си фискално тримесечие, което приключва на 31 декември, от 254 млн. долара, или 10 цента на акция. Тук е включено е уреждане на съдебен спор за 500 млн. долара, платени на Valassis Communications. Година по-рано компанията отчете нетна загуба от 6,4 млрд. долара, или 2,45 долара на акция.

Приходите нарастват повече от очакванията с 10% до 8,7 млрд. долара.

„На практика всяко подразделение се е справило по-добре от заложените цели, рекламният пазар се завърна и вестниците са вероятно най-добре представящите се относно оперативна печалба“, казва анализаторът Дейвид Джойс от Miller Tabak.

Увеличението на дивидента отразява увереността на мениджмънта, че оперативната печалба за фискалната година се повишава, допълва Джойс. News Corp ще увеличи тримесечния дивидент до 7,5 цента.

Оперативната печалба от филмовия бизнес в Холивуд се увеличава почти трикратно до 324 млн. долара, докато подразделението за кабелни програми отчита 35% ръст на оперативната печалба. Продажбите на реклама се подобряват и в телевизионния, и във вестникарския бизнес.

Подразделението за вестници отчита 30% ръст на оперативната печалба заради по-високите рекламни приходи на The Wall Street Journal, по-малките разходи и благоприятни валутни курсове.

Мърдок е сред най-големите привърженици на идеята вестникарският бизнес да премине към платен дигитален модел и вече даде пример с WSJ.com. Той очаква в идните месеци да се появят още модели на абонамент за дигитални вестници.

Въпреки че компанията не представя разбити данни за MySpace, подразделението, което управлява социална мрежа, отчита спад на печалбата с 32 млн. долара през тримесечието заради по-ниските приходи от реклама. Мърдок обаче посочва, че вижда "признаци на стабилизиране на трафика".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още