IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската драма – пристрастените към интернет се увеличават стремглаво

Властите направиха проучване за броя на „зависимите“, обясниха и какви са симптомите на „заболяването“

10:25 | 03.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската драма – пристрастените към интернет се увеличават стремглаво

Броят на младите китайци, „пристрастени“ към интернет, почти се е удвоил от 2005 г. и достига 24 млн., показва изследване, обявено от държавните медии в страната.

Китай е държавата с най-многобройното интернет население в света, като потребителите на глобалната мрежа там са 384 млн. души, съобщава АФП.

„Пристрастените“ към интернет са предимно във възрастовата граница 18-23 години.

В проучването не се посочва колко часа дневно са онлайн младите китайци, определяни като зависими от мрежата, но държавен служител обяснява какви са симптомите на това заболяване: прекомерно сърфиране, което пречи на социалния им живот и развитието им в училище или на работа, признаци на отегчение или депресия, когато са лишени от интернет достъп, предпочитания към виртуалния вместо към реалния свят.

Според властите „болестта“ се проявява дори и при най-малките – 8,8% от децата на възраст между 6 и 12 години смятат, че не могат да живеят без интернет достъп.

Като основни дейности на китайските младежи в мрежата се посочват игрите (47,9%), гледането на филми и слушането на музика (23,2%) и използването на „чат“ програми (13,2%).

В Китай на пристрастеността към интернет се гледа като на много тревожен феномен, което доведе до появата през последните години на специални клиники за лечение на зависимите.

През миналата година в страната се разрази огромен скандал заради смъртта на младеж в едно от тези „заведения за превъзпитание“, който се предполага, че е бил пребит от възпитателите си, коментира АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още