IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сайтът WikiLeaks е временно спрян заради финансови затруднения

Сайтът дава възможност на хората да публикуват анонимно нецензурирана информация

14:54 | 01.02.10 г.
Сайтът WikiLeaks е временно спрян заради финансови затруднения

Сайтът WikiLeaks, който дава възможност на хората да публикуват анонимно нецензурирана информация, е преустановил дейност заради финансови проблеми, съобщи BBC.

WikiLeaks си създаде репутация, че публикува информация, която традиционните медии не могат.

Текущите му разходи, включително заплати за служителите, възлизат на 600 хил. долара, но досега за тази година сайтът е привлякъл едва 130 хил.

Сайтът е с нетърговска цел и разчита на дарения.

На началната страница се посочва, че сайтът се финансира от „защитници на човешките права, разследващи журналисти, технолози и общата публика“.

„За да се концентрираме върху събирането на необходимите ни средства през 2010, с нежелание прекратихме всички други дейности, но скоро ще се върнем“, пише още на сайта.

WikiLeaks не приема пари от правителства или корпорации.

Сайтът твърди, че разполага с информация за корумпирани банки, ООН и войната в Ирак, която не е в състояние да публикува, докато не разполага с достатъчно средства.

WikiLeaks има награди за работата си от Economist и Amnesty International, като същевременно е водил над 100 юридически битки.

„WikiLeaks си наложи добро име и стана източник на някои добри истории“, посочва Джулиан Петли, председател на организацията за реформи в медиите Campaign for Press and Broadcasting Freedom пред BBC.

„Сред причините WikiLeaks да е толкова полезен е, че е в състояние да покаже оригинални документи, без редакция и коментари.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още