IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Motorola се върна на печалба през четвъртото тримесечие

Нетната печалба на комуникационната компания за последните три месеца на 2009 г. възлиза на 142 млн. долара

17:18 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Motorola се върна на печалба през четвъртото тримесечие

Американската комуникационна компания Motorola се върна към печалба през четвъртото тримесечие на 2009 г. и предизвика интереса на инвеститорите с представянето на своя смартфон Droid през този уикенд. Той е базиран на операционната система на Google Android и е първият продукт на Motorola, който буди толкова силен интерес за последните пет години, предаде Wall Street Journal.

Нетната печалба на Motorola за последните три месеца на 2009 г. възлиза на 142 млн. долара, или 6 цента на акция. За същия период на 2008 г. комуникационната компания отчете загуба от 3,66 млрд. долара, или 1,61 долара на акция.

След като се изключат еднократните ефекти, печалбата на акция за последните три месеца на 2009 г. пада до 3 цента, което се оказа по-малко от очакваните 8 цента на акция. Приходите за разглежданото тримесечие се свиват с 20% на годишна база до 5,72 млрд. долара.

Motorola ще продължи да преструктурира своята дейност и планира да отдели звеното за производство на мобилни телефони в отделна компания. Подробностите около продажбата остават неясни на този етап. Конкуренцията на пазара на мобилни телефони е ожесточена, като освен с iPhone на Apple и Blackberry на RIM, Motorola вече трябва да се конкурира и със смартфона на Google Nexus One.

Смартфонът на Motorola – Droid, бе доминиращият смартфон на пазара в САЩ сред всички устройства, базирани на операционната система на Google Android. Това обаче се промени преди около месец, когато Google представи своята алтернатива Nexus One.

По-рано днес стана ясно, че друга голяма комуникационна компания – Nokia, е увеличила своята печалба с 65% на годишна база през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още