IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nokia изненада пазарите със силен отчет, акциите й скочиха с 10%

От компанията обещават увеличаване на продажбите и добър марж на оперативната печалба

13:52 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Nokia изненада пазарите със силен отчет, акциите й скочиха с 10%

Акциите на финландския производител на мобилни телефони Nokia поскъпнаха рязко с близо 10 на сто, след като дружеството поднесе силен отчет за последното тримесечие на 2009 г.

Освен това компанията потвърди заложените за 2010 г. цели заради подобрените си маржове през миналата година.

За последните три месеца на миналата година печалбата на Nokia възлиза на 948 млн. евро, което е доста повече от постигнатите за същия период на миналата година 576 млн. евро. Очакванията на пазарните анализатори пък бяха за печалба от 620 млн. евро.

Оперативният марж на Nokia се е повишил от 9,4 на 14,9 на сто, което също е доста над прогнозите за 12,4 на сто.

„През четвъртото тримесечие на миналата година повишихме пазарния си дял в сектора на смартфоните, което се дължи на успешния старт на моделите от серията Qwerty”, посочва изпълнителният директор на финландската компания Оли-Пека Каласвуо, цитиран от Wall Street Journal.

Днес Nokia потвърди заложените през декември цели за запазване на пазарния дял, както и за увеличаване на продажбите на телефони с 10 на сто през 2010 година. Освен това от компанията вярват, че могат да поддържат оперативен марж от 12-14 на сто.

След публикуването на отчета акциите на Nokia скочиха рязко и добавиха близо 10 на сто само за няколко минути до цена 9,92 евро за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още