IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори: iPad може да е печеливш още през първата година от живота си

Прогнозите на анализаторите са, че през 2010 година ще бъдат продадени 3-4 млн. от новите компютри на Apple

12:12 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори: iPad може да е печеливш още през първата година от живота си

Еуфорията около представянето на новия продукт на Apple – таблетният компютър iPad, не стихва. Ултра-тънкият компютър дебютира пред света едва вчера, а оттогава анализаторите се надпреварват с прогнози кога той ще започне да се отплаща на създаделите си.

Според екипа на Piper Jaffray&Co още през първата година от живота на iPad може да се стигне до възвръщане на вложените в разработването му средства. Много вероятно е обаче голяма част от желаещите да притежават революционния продукт да изчакат цената му да падне до 300-400 долара.

При представянето на iPad вчера изпълнителният директор на Apple Стив Джобс обяви, че се създава нова категория мобилно устройство – нещо между компютъра Mac и мобилния телефон iPhone.

Характеристиките на продукта са впечатляващи – чувствителен на допир дисплей с размер 9,7 инча (25 сантиметра), дебелина от едва 0,5 инча и тегло 750 грама. При това батерията на устройството ще издържа 10 часа в режим на работа.

„Цената на iPad трябва да падне до 300-400 долара, за да има по-висок интерес към него“, смята Джин Мънстър от Piper Jaffray, цитирана от Bloomberg.

Очаква се стартът на продажбите да започне в САЩ през март на цени между 499 и 699 долара. По-скъпите модели, които ще работят с 3G мобилната мрежа на AT&T, ще са на цена между 629 и 829 долара, като ще се заплаща още 14,99 или 29,99 долара на месец в зависимост от тарифния план.

В продукта ще бъде включен софтуер за електронно четене на книги iBooks. Така Apple открито влиза във войната на електронните четци, където засега фаворити са Sony и Amazon със съвместния си проект Kindle, който струва 259 долара.

Прогнозите на анализаторите на Piper Jaffray&Co са, че през първата година от живота на iPad той ще бъде закупен от 3 до 4 млн. души. До края на 2011 година пък се очакват 8 млн. продажби, които да вкарат в касата на Apple 4,6 млрд. долара.

От Goldman Sachs прогнозират продажба на 6 млн. iPad-а тази година, което да донесе 3,9 млрд. долара приход и да генерира 99 цента чиста печалба на акция от капитала на Apple.

Компанията на Стив Джобс вече обяви, че са подписани споразумения с петима издатели, сред които са Penguin и News Corp., като е заявено желание за договори и с други компании. Всички те ще могат да предлагат съдържание през iBookstore, като за този момент не е уточнено на какви цени ще става това.

„Потенциалът на iPad зависи от това какво съдържание ще предоставят партньорите към потребителите на продукта. Причината за това е, че таблет-технологията сама по себе си не е нещо особено, а цената не е чак толкова очароваща“, посочва Тод Дагрес от Spark Capital.

“Пред iPad има възможности по отношение на предлагането на някои иновативни пакети и модели за абонамент. Така, когато станете сутрин, на таблета пред вас ще има съдържание“, смята той.

„Стив Джобс не даде отговори на няколко основни въпроса“, посочва Алън Винър от Gartner Inc. “На първо място това е как ще се разпределят приходите между iPad и издателите и на второ – какви приложения ще бъдат предлагани за книги, списания и вестници, които не работят само за New York Times, а и за други издадели?“, пита той.

„Ако те просто смятат да слагат онлайн копия на вестниците, това просто няма да сработи“, категоричен е Винър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още