IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SAP очаква ръст на продажбите през 2010 г. въпреки спада на печалбата

Най-големият производител на бизнес софтуер в света отчете печалба от 726 млн. евро за четвъртото тримесечие

15:01 | 27.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
SAP очаква ръст на продажбите през 2010 г. въпреки спада на печалбата

Най-големият производител на бизнес софтуер в света – немската компания SAP, очаква да отчете растеж на своите приходи тази година, след като печалбата й намаляваше през последните четири тримесечия.

Ръководството на компанията прогнозира, че продажбите на софтуер и софтуерни услуги ще се увеличат с 4% до 8% през 2010 г. спрямо 2009 г., когато те възлязоха на 8,2 млрд. евро.

Положителният финансов резултат на SAP, която се конкурира с Microsoft и Oracle, намалява с 13% през последното тримесечие на 2009 г. Нетната печалба възлиза на 726 млн. евро спрямо печалба от 830 млн. евро за четвъртото тримесечие на 2008 г., предаде Wall Street Journal.

Приходите на софтуерната компания се свиват с 9% на годишна база до 3,19 млрд. евро в сравнение с 3,49 млрд. евро преди година. Продажбите на софтуер намаляват с 15% до 1,12 млрд. евро, а приходите от софтуерни услуги се понижават с 4% на годишна база до 2,57 млрд. евро.

Подобно на своите конкуренти, SAP също бе силно засегната от икономическия спад, след като клиентите на компанията бяха принудени да намалят размера на своите инвестиции в информационни технологии.

Главният изпълнителен директор на SAP Лео Апотекер заяви, че очаква компанията да се върне към растеж на приходите през 2010 г., въпреки че икономическата среда продължава да бъде предизвикателна и несигурна.

Акциите на SAP поскъпват с 0,6% до 32,93 долара на фондовата борса във Франкфурт днес. Пазарната капитализация на компанията се е увеличила с 0,9% от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още