IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроком Кабел спечели дело за авторски права, заведено от Филмаутор

Делото беше заведено заради неплатени суми при препредаване на програмите на БНТ

14:34 | 22.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Евроком Кабел спечели дело за авторски права, заведено от Филмаутор

Евроком Кабел Мениджмънт България спечели окончателно съдебно дело, заведено от Дружеството за колективно управление „Филмаутор”.

Делото приключи, след като Върховният касационен съд потвърди решението на Софийския апелативен съд и отхвърли напълно исковете на „Филмаутор”, съобщиха от Евроком.

В заведеното дело през 2005 г. „Филмаутор“ твърдеше, че компанията дължи отчисления за авторски права заради това, че препредава програмите на БНТ. Исковата молба е за излъчени по Канал 1 и Сателитен канал „България” български филми в периода 01.01.2005 г. до 01.03.2005 г.

Според Върховния Касационен съд Евроком не е извършвал препредаване по кабел по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) и не осъществява вторично използване на произведенията на авторите, а пренос на информация чрез телевизионна програма, която без да се променя или преобразува, се пренася изцяло в реално време.

Изводът е, че няма отделно и самостоятелно основание за заплащане на отчисления на авторите.

Евроком, като телекомуникационен оператор, разпространява програмите на БНТ, тъй като българското законодателство му вменява това задължение, в защита на конституционното право на информация на българските граждани, посочват от компанията.

От 2009 г. Евроком, заедно с Кейбълтел, е собственост на фонда за дялово инвестиране EQT V. Общата стойност на двете транзакции възлезе на над 200 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още