IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пет пъти до $1,97 млрд. скочи печалбата на Google за четвъртото тримесечие

Шефът на компанията казва, че е "изключителен оптимист" за интернет пазара

08:55 | 22.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пет пъти до $1,97 млрд. скочи печалбата на Google за четвъртото тримесечие

Американската интернет компания Google отчете над пет пъти по-голяма печалба за последното тримесечие на 2009 спрямо същия период на предходната година.

Нетният резултат за последните три месеца на годината възлиза на 1,97 млрд. долара, или 6,13 долара на акция. Печалбата за съответното тримесечие на 2008 беше 382 млн. долара, или 1,21 долара на акция.

Приходите за тримесечието отбелязват 17% ръст на годишна база до 6,7 млрд. долара.

Годишният резултат е печалба от 6,52 млрд. долара, което представлява увеличение от 54% спрямо 2008. Годишните приходи възлизат на 4,95 млрд. долара.

„Като се има предвид, че световната икономика все още е в началото на своето възстановяване, това е необикновен край на годината“, коментира в съобщение на компанията изпълнителният директор на Google Ерик Шмид. Той заявява още, че остава „изключителен оптимист“ за интернет пазара.

От изявленията на компанията става ясно, че резултатите за четвъртото тримесечие са били „много силни“ на редица от основните пазари по света. Приходите извън Щатите възлизат на 3,5 млрд. долара, като делът им от общите постъпления е 53% спрямо 50% за същия период на предходната година. 

Дали Китай ще продължи да допринася за тези приходи предстои да разберем. Наскоро компанията заяви, че обмисля да се оттегли от страната заради изискванията за цензуриране на резултатите и насочени срещу компанията кибератаки. Групата обяви също, че приходите й от дейността в Китай са незначителни.

Въпреки обявените силни резултати акциите на компанията паднаха с над 4% до около 557 долара за брой по време на електронната търговия. По позицията има понижение от 6% от началото на 2010 г., но също така двоен ръст спрямо миналата година по това време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още