IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Собственикът на Pro.bg и Ring.bg продава бизнеса си в Украйна

Стойността на сделката е 300 млн. долара, купувач е един от директорите на групата

16:03 | 21.01.10 г.
Собственикът на Pro.bg и Ring.bg продава бизнеса си в Украйна

Медийната група Central European Media Enterprises Ltd. (CME) обяви, че продава бизнеса си в Украйна за 300 млн. долара.

CME е постигнала споразумение с Harley Trading Limited, компания на Игор Коломойски, който е директор и акционер в CME, за продажбата на 100% от каналите Studio 1+1 и Kino срешу 300 млн. долара плюс около 19 млн. долара за финансиране на разходите на групата от момента на подписване на договора до финализиране на транзакцията.

Купувачът ще плати 30 млн. долара на CME на 1 февруари, а останалата част от цената ще бъде платена при затваряне на сделката. Очаква се тя да бъде финализирана през втората половина на април.

“Продажбата на бизнеса ни в Украйна е най-добрата стратегическа опция за CME в текущата обстановка. Тя ще ни даде възможност да се концентрираме върху съществуващите си операции в ЕС и страните-кандидати за присъединяване... Игор Коломойски ще остане директор и акционер в CME”, коментира Адриан Сарбу, президент и главен изпълнителен директор на CME.

CME развива дейност в сферата на телевизията и интернет в седем държави в ЦИЕ. У нас тя е собственик на телевизионните канали Pro.bg и Ring.bg. Групата присъства в Хърватска, Чехия, Румъния, Словакия, Словения и Украйна.

Акциите на компанията се търгуват на NASDAQ и на фондовата борса в Прага.

CME възнамерява да остане на българския пазар, стана ясно през декември от изказване на Огнян Димов, генерален директор на Pro.bg Media Group по повод информация за възможно излизане на CME от българския пазар.

CME придоби 80% от двата български канала през 2008 г. за 172 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още