IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

YouTube ще тества услуга за наем на филми онлайн

Първоначално на интернет потребителите в САЩ ще бъдат предложени филмите от известния фестивал Сънданс

11:38 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
YouTube ще тества услуга за наем на филми онлайн

Уебсайтът за споделяне на видео файлове YouTube ще започне да отдава онлайн видео под наем в САЩ този петък. Това е поредният опит на ръководството да разшири своите източници на приходи извън традиционната реклама. Новата услуга обаче ще засили съперничеството между интернет гиганта Google, който е собственик на YouTube, и технологичната компания Apple, предаде Financial Times.

Първоначално на потребителите ще бъдат предложени пет филма от независими продуценти, които ще бъдат показани на тазгодишния филмов фестивал Сънданс. Впоследствие изборът ще се разшири и ще включва филми за здравеопазването и спорта, като съдържанието непрекъснато ще се обогатява.

Този ход на YouTube обаче ще постави за пореден път Google в директно съперничество с Apple, защото и двете компании се стремят да привлекат потребители чрез своите платформи за разпространение на онлайн видео.

Според анализатори новата услуга е първата стъпка в еволюцията на YouTube, която в крайна сметка ще стигне до етап, в който видео файловете ще могат да се изтеглят или гледат директно онлайн чрез множество устройства като мобилни телефони, смартфони или електронни четци.

Новината идва по-малко от седмица преди Apple да представи дългоочаквания си таблет, който може да разшири кръга от потребители на видео платформата на компанията. Apple предлага видео чрез своя онлайн магазин iTunes, който й дава пряка връзка с милиони потребители на интернет. Онлайн магазинът на Apple обаче няма способностите на YouTube за излъчване в реално време.

Ръководството на YouTube обяви, че ще позволи на производителите на видео да решат каква цена да сложат на своите филми и колко продължителен да бъде периода на техния наем. Четири от филмите на фестивала Сънданс ще бъдат предложени срещу 3,99 долара за неограничено гледане онлайн за период от 48 часа. Между 51% и 80% от приходите от наем ще отиват при собствениците на съдържание.

Голямата популярност на YouTube и господстващо положение на онлайн търсачката на Google ще дадат голяма преднина на сайта за видео споделяне, смятат анализатори. Google купи YouTube през 2006 г. срещу сумата от 1,65 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още