IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕBay с печалба от 1,4 млрд. долара след продажбата на Skype

Ръстът в PayPal бизнеса и привличането на повече клиенти по време на коледния сезон също помагат за увеличението на печалбата

11:21 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕBay с печалба от 1,4 млрд. долара след продажбата на Skype

Нетната печалба на eBay се повишава рязко до 1,4 млрд. долара спрямо 367 млн. година по-рано за четвъртото тримесечие на 2009, което е определящо за резултатите заради коледния сезон, предава Тhe New York Times.

Увеличението се дължи на ръста в PayPal бизнеса, продажбата на Skype и привличането на повече клиенти по време на коледния сезон.

Приходите на eBay през последното тримесечие на миналата година се покачват с 16% до 2,4 млрд. долара.

За сравнение през третото тримесечие на 2009 eBay отчете 30% спад на печалбата на годишна база. 

През четвъртото тримесечие се навършиха две години, откакто главният изпълнителен директор Джон Донахоу пое управлението и представи тригодишен план за измъкване на компанията от затрудненията.

Приходите от бизнеса с онлайн разплащанията на eBay, който включва PayPal и Bill Me Later, нараснаха с 28% до 796 млн. долара. За пръв път годишните приходи от чужди сайтове, използващи PayPal, превишиха тези от собствени сайтове на eBay.

Приходите от сайтовете за електронна търговия на eBay се увеличиха с 15% до 1,5 млрд. долара, като 60% от тях идват извън САЩ. Компанията прилага по-ниски такси спрямо европейските търговци, които предлагат стоки на нейния сайт.

EBay предприема стъпки за подобряване на електронната търговия. Компанията започна да оценява качеството на продавачите на нейните сайтове, за да могат купувачите да им имат по-голямо доверие. Продавачите също така получават отстъпки от eBay, ако предлагат безплатна доставка на своите клиенти.

Въпреки че потребителите харчат повече от всякога чрез интернет, делът на компанията намалява. Amazon.com, която дълго време имаше по-малко посетители на месец от eBay, е привлякла 6 млн. повече през празниците.

През ноември миналата година eBay бе осъден да плати обезщетение от 1,7 млн. евро на групата за луксозни стоки LVMH заради това, че е продавал нейни парфюми в интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още