IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов ход на Google в задочната война с китайското правителство

Компанията отложи пускането на телефона си в страната

21:36 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нов ход на Google в задочната война с китайското правителство

Google отложи пускането на мобилния си телефон в Китай в момент, когато между групата и китайските власти се разиграва остър спор относно цензурата в интернет и кибератаките срещу американската компания, предаде AP.

Според източник на агенцията отлагането е свързано със заплахата на Google да прекрати дейността на китайската си търсачка, ако не бъдат смекчени изискванията за цензуриране на показваните резултати.

От компанията смятат, че „няма да е добре” за потребителите в страната да ползват телефон с приложенията на Google към настоящия момент, допълва анонимният източник, близък до групата.

Говорител на компанията е потвърдил, че предвидената церемония за старта на продажбите в сряда е отложена. Не се предоставят обаче причините за това решение, нито се уточнява за коя дата е отложено събитието.

От своя страна, Пекин отбелязва, че Google трябва да уважава законите и традициите в Китай, намеквайки, че правителството няма да отстъпи по време на разговорите, отнасящи се до цензурирането на интернет съдържанието.

Това бе първият официален коментар от страна на китайското правителство, след като компанията обяви на 12 януари, че ще спре да цензурира резултатите при търсенията, както и че е възможно да спре сайта Google.cn. Групата заяви, че това е протест заради пиратските набези срещу пощата й Gmail, по-конкретно срещу акаунти на защитници на човешките права в Китай.

Съобщението получи голяма подкрепа от китайските интернет потребители, които поставиха цветя пред местните офиси на Google и поискаха задържане на просъствието на компанията в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още